torstai 1. kesäkuuta 2017

Pirates of the Caribbean: Salazar's revenge (2017)

Ohjaus: Joachim Ronning, Espen Sandberg
Käsikirjoitus: Jeff Nathanson; tarina: Jeff Nathanson, Terry Rossio, Jerry Bruckheimer
Musiikki: Geoff Zanelli
Pääosissa: Johnny Depp (Jack Sparrow), Salazar (Javier Bardem), Geoffrey Rush (Barbossa), Brenton Thwaites (Henry Turner), Kaya Scodelario (Carina Smyth), Kevin  R. McNally (Mr. Gibbs)
Ensi-ilta Suomessa: 24.5.2017

Vuosien odotuksen jälkeen Pirates of the Caribbean -leffasarja sai neljännen jatko-osansa, Salazar's revengen. Mukana ovat monet vanhat tutut hahmot ja jonkin verran uusia, kun Jack Sparrow palaa seikkailujen äärelle rommipullo hieman tiukemmin kourassa kuin aiemmin. Tällä kertaa Jackin perässä on pelottava kapteeni Salazar ja tämän aaveista koostuva merirosvomiehistö. Jackin voi pelastaa hurjalta kohtalolta vain Poseidonin kolmikärki, mutta hän ei tietenkään pysty löytämään kyseistä esinettä yksin vaan mukaan seikkailuun lyöttäytyy tähtitieteilijä Carina Smyth, jota sivistymättömämmät jopa epäilevät noidaksi tämän epäilyttävien toimien vuoksi (=tähtitiede). Sattumien kautta mukaan matkalle tulee myös Henry, jonka tarkempi henkilöllisyys selviää aika nopeasti leffan alussa (ja taisipa jopa jossain trailerissakin tämä jo "paljastua"). Joten tuttua ja vauhdikasta merirosvoseikkailua olisi siis luvassa.

Veikkailen jo, että koska kyseessä on PotC-sarjan viides leffa, niin varmasti kriitikot enimmäkseen nauttivat päästessään lyttäämään tämän luokattoman huonoksi ja väsyneeksi elokuvaksi, jolla halutaan vain tahkoa rahaa. Toki riskit ovat suuret, kun on näin monta elokuvaa tehty ja harvoin pitkien elokuvasarjojen jokainen osa on huippuluokkaa. Toisaalta en pysty olemaan täysin puolueeton, koska Johnny Depp on yksi suurimpia suosikkejani ja huonompikin elokuva saa paljon anteeksi jo sillä, että Depp on mukana (vaikka kaikkia elokuvia ei edes Depp pysty pelastamaan).

Pirates-leffoista kolmososa, Maailman laidalla, on mielestäni heikoin, kun taas neljäs osa on jopa yhtä hyvä kuin kakkonen. Toki sitä itsekin miettii uusien jatko-osien tullessa, että kuinka pitkälle tätäkin tarinaa on mahdollista jatkaa niin, että ei laatu kärsi. Jos (kun?) tulee kuudeskin osa, niin menen sen katsomaan ja vaikka se olisi miten huono hyvänsä, niin menen seitsemännenkin katsomaan, koska nämä merirosvoleffat jaksavat edelleen ja uudestaan viehättää ja ennen kaikkea viihdyttää.

Salazar's revenge ei PotC-leffana tarjoa suurempia yllätyksiä vaan mennään aika lailla tutuksi tulleen kaavan mukaan: Jack lähtee seikkailuun pelottava vastustaja ja kuolema kannoillaan, on välillä kapteeni ilman laivaa ja rommia hujautellaan huuleen tuon tuostakin. Mukana on tietysti myös nuoripari, joka ei aluksi ole pari ja jonka naispuolista osapuolta Sparrow yrittää ohimennessään vähän liehitellä.

Vaikka leffa ei tuolta kantilta katsottuna yllätä, niin on tässä viidennessäkin osassa onnistuttu laadukas ja visuaalisesti merkittävän upea elokuva tekemään. Johnny Depp on ilmiömäinen roolissaan, ja tällä kertaa Jack tuntuu olevan astetta enempi tuiterissa ja kuutamolla kuin aiemmin. Hieman olisin kyllä enemmän toivonut Jackille sitä tuttua verbaalista vastustajan pyörittelyä, kun nyt se jäi enemmän rommipullon varjoon. Muutoin Jack onkin aika lailla samanlainen kuin edellisissä elokuvissa, joskin nyt nähtiin välähdys myös nuoresta Jackista, josta jo trailerissa saatiin ensimakua. Trailerin nähtyäni ajattelinkin, että toivottavasti koko elokuvan idea ei perustu Jackin nuoruuden seikkailuihin. Onneksi näin ei tosiaan käynyt vaan mukana on paljon muutakin. Toivottavasti sellaista tarinaa ei koskaan tulisikaan, jossa seikkailtaisiin vain nuoren Jackin ajassa, sillä Sparrow'n hahmo on parhaimmillaan juuri tällaisenaan tässä hetkessä ja Johnnyn esittämänä.


Päävastustajana Salazarin roolissa Javier Bardem tekee kyllä mielettömän hienon roolityön, ja hänen esiintymistään oli todella vangitsevaa katsella. Ja vaikka Bardem ottaakin ohjat pääpahiksena, niin olin iloinen siitä, että Barbossakin oli mukana. Aluksi inhosin hänen hahmoaan ja toivoin, että hän jäisi ensimmäisen elokuvan jälkeen pois, mutta onhan hän niin merkittävä ja veikeä hahmo, että on vaikea kuvitella Pirates-leffaa ilman häntä.

Samoin paluun tekivät Will Turner ja Elisabeth Swan. Mielestäni heidän hahmonsa kulutettiin aika lailla loppuun kolmessa ensimmäisessä elokuvassa, joten toivoin, että he eivät olisi niin näkyvässä roolissa enää tässä elokuvassa. Lopputulos oli sen osilta onnistunut, että heidän osuutensa oli juuri riittävä, vaikka ehkä Will Turnerin tarinalle olisin voinut antaa hieman enemmän minuutteja. Olisin nimittäin mieluusti kuullut laajemminkin, millaista on elämä ollut Lentävällä hollantilaisella, mutta ehkä se on sitten oma elokuvansa (vaikka en ole kyllä ihan varma, jaksaisiko pelkkä Turnerin hahmo kantaa kokonaista elokuvaa ilman Sparrow'ta).

Pirates-leffojen parhaimpia ja koukuttavimpia puolia ovat Johnny Deppin taiturointi erikoislaatuisena merirosvokapteenina ja uuden rosvon tuoma jännitys, kuten tapahtui nytkin. Leffa on mielestäni taattua Disney-laatua ja Sparrow-fanina leffan tarinaan uppoutuu erittäin mielellään, ja kyllähän tämä myös DVD-ostoslistalle on jo lisätty. Kaikesta hienoudestaan huolimatta Salazar's revengessä oli paikoitellen pientä sekavuutta ja hösäämistä, jotka hetkellisesti vähän häiritsivät kokonaisvaltaista elokuvanautintoa. Loppufiilis leffasta on kuitenkin ehdottomasti positiivinen, sillä leffa on uskollinen tyylilajilleen, jaksaa naurattaa useampaankin otteeseen ja visuaalinen toteutus on täydellisen fantasiamainen. Salazar's revengessä on toki omat heikkoutensa, mutta minä olen tyytyväinen jo siihen, että saatiin vielä yksi Jack Sparrow -elokuva, ja kun se vielä oli näinkin hyvä, niin en voi olla muuta kuin onnellinen - ja odottavainen.

P.S. Kannattaa tälläkin kertaa istua leffateatterissa lopputekstien loppuun asti.4 kommenttia:

 1. Katsoimme tämän #D-leffana ja olihan mahtava elokuvaelämys. En kyllästy näihin elokuviin ja olen katsonut ne kaikki ensin elokuvissa ja sitten ostanut itselle ja katsoin aiemmat tv:stä ennen tätä upeaa uutta elokuvaa. Hyviä uusia näyttelijöitä. Salazar oli mahtava ja kyllähän fantasioissa selviää, vaikka kuolemanloukusta, kuten Jack Sparrow Krakenin vatsasta maailman toiselta laidalta. Ihana Orlando.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirates-leffojen seikkailuihin ja tarinoihin ei tosiaan voi kyllästyä, vaikka kuinka usein katsoisikin uudestaan. Ja samat kommellukset ja Jackin toilailut jaksavat naurattaa aina vaan. :)

   Poista
 2. Tykkäsin tästä kovasti. Bardem oli roistona aivan mahtava. Elokuvan pakollinen romanttinen pariskunta oli toki melko tyhjänpäiväinen, näitähän mennään katsomaan vain jotta saadaan nähdä Jack Sparrown toilauksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bardem oli tosiaan erittäin sopiva lisä tähän uuteen elokuvaan, ja hänen upean roolityönsä varjossa tuon uuden parin vetovoima jäi tosiaan vähän vaisuksi, vaikka yritystä heillä toki olikin.

   Poista

.