tiistai 21. tammikuuta 2014

ABBA: The Visitors (1981/ deluxe edition 2012)

23.4.2012 julkaistiin deluxe-painos alunperin vuonna 1981 julkaistusta The Visitors-albumista. Sain nyt vasta hankittua kyseisen levyn kokoelmiini ja ajattelin julkaista ajatuksia kyseistä albumista.


Albumi on kokonaisuutena mielestäni erilaisempi kuin muut studioalbumit. Vaikka The Visitors on ehdottomasti niin ABBAa kuin vain voi olla, on se silti tummasävytteisin ja jokseenkin myös musikaalisin albumi. Levyltä kuulee sen, että Björnin ja Bennyn mielenkiinto on siirtynyt pop-musiikista lähemmäs musikaalien maailmaa.
Myös levyn kansikuva henkii muutoksista ja uusista tuulista.
Muut kansikuvat ovat olleet sävyiltään raikkaita ja tunnelmaltaan avoimempia. Tässä tunnelma on vakavampi ja väritkin ovat tummanpuhuvammat. Kuin pitkällisen keskustelun jälkeen, jossa kaikki sanottava on sanottu ja jäljellä on vain hiljaisuus ja rauha. Bändi ei esiinny kannessa yhtenäisenä yhtyeenä vaan jokaisella jäsenellä on oma paikkansa eri puolilla huonetta. Asettelu on erilainen verrattuna aikaisempiin albumien kansikuviin, joissa yhtye on aina kuvattu tiiviinä ryhmänä poseeraamassa kylki kyljessä. Albumissa on tietynlaista kaihoa ja tunnelma siitä, että nyt ollaan laulamassa viimeisiä melodioita. Enää ei löydy kepeitä rallatuksia tai onnellista rakkautta kuvaavia biisejä, toisin kuin aiemmilta albumeilta.


Avausraita The Visitors antaa ensimakua siitä, että tällä albumilla kuullaan aivan uudenlaista ABBAa ja on tultu pitkä matka alkuaikojen Waterloosta. Sanoissa on synkähköä vivahdetta ja melodiassa pientä paatosta. Omalla tavallaan hyvinkin toimiva ja taidokas biisi, joka ei kuitenkaan ole koskaan omiin suosikkeihini kuulunut saati soittolistoille päätynyt.
Head over heels on teemaltaan erilainen kuin muut albumin biisit. Siitä puuttuu se kaihoisuus ja tunnelmallisuus, jotka tuntuvat olevan levyn pääteemoja, se on ehkä tämän kokonaisuuden selkein biisi. Se kyllä sulautuu mukavasti joukkoon ja toimii tavallaan pienenä taukona levyllä.

You owe me one on menevä, hieman kepeästi laulettu, mutta siitä huolimatta sanat kertovat omaa vakavaa tarinaansa eikä tätäkään biisiä miksikään iloiseksi voi sanoa. "Look what you've done, I'm missing all the fun. Baby, you owe me one. -- Buy me a ticket I'll go to the Bahamas, I need the rest for our pretty little dramas. Yes I really do."

Soldiers, Slipping trough my fingers, One of us ja Under attack ovat surumielisiä biisejä, joissa Agnetha loistaa. Jotenkin saan jokaisesta näistä biisistä sellaisen fiiliksen, että ei varsinaisesti vielä itketä täysillä vaan se ensimmäinen kyynel on juuri valumassa poskelle. Näissä tuntuu olevan se suurin tuska ja tunne juuri eniten pinnalla ennen sitä hetkeä, kun itku tuo helpotuksen. Jokainen biisi kertoo erilaisen tarinan, mutta silti kaikissa on sitä samaa pelkoa, että mahdollisesti se viimeinenkin toivo saattaa olla mennyttä.
Tähän vielä lisätäkseni, että Under attack oli viimeinen biisi, josta ABBA julkaisi musiikkivideon. Vaikkei tietäisi, että viimeisiä viedään, niin kyllä video sen niin selkeästi tuo esille, ettei siinä juuri jää epäilykselle sijaa.
Nelikko esiintyy karuakin karummassa varastorakennuksessa ja yllään yksinkertaiset ulkovaatteet. Ei kirkkaita värejä tai vartaloa nuolevia kankaita. Videon lopussa nelikko poistuu varaston ovesta kirkkaaseen päivänvaloon, joka on mitä selkein osoitus siitä, että ABBA on nyt jätetty varastoon, selän taakse, ja kukin heistä suuntaa uuteen, kirkkaaseen päivään, joka on täynnä uusia haasteita.

When all is said and done on saanut inspiraationsa Fridan ja Bennyn erosta, muttei kuitenkaan varsinaisesti kerro juuri heistä. Eronneen parin välillää oli kaikki sanottu eikä mitään tunteita ole jäljellä, mutta ollaan silti erottu rauhallisesti ilman suurempaa draamaa. Ehkä juuri henkilökohtaisemman teemansa vuoksi biisi on mielestäni yksi parhaimpia Fridan soolosuorituksia. Biisistä saa myös oikeasti kiinni siitä tunteesta, kun kaikki vain kuivuu kasaan ja päätetään pistää hommat pakettiin. ABBAn taidokkuus on aina ollut siinä, että osataan oikeasti kuvata niitä tunteita, sen sijaan, että kerrottaisiin asiat vain niinkuin ne on esim. "She left me, now I'm sad". Eipä tuosta lauseesta paljon muuta jää käteen kuin se, että no, nyt ollaan surullisia ja that's it. Mutta kun kerrotaan: " Thanks for all your generous love and thanks for all the fun, neither you nor I''m to blame, when all is said and done", niin kyllähän tuosta jokainen saa siitä tunteesta kiinni ja voi siihen samaistua.Two for the price of one on Björnin soolokappale, jossa laulun mies etsii apua yksinäisyyteensä. Mielestäni todella nerokas kappale, jossa c-osassa tapahtuu yllättävä juonenkäänne, joka yllättää kuulijan täysin. Tämä on tarinaltaan (ja musiikiltaankin) mielestäni selkeästi musikaalivoittoisin biisien Like an angel passing trough my room, I let the music speak ja Should I laugh or cry lisäksi. Kaikissa kolmessa Frida hoitaa soolo-osuudet enkä oikein osaakaan kuvitella Agnethaa laulamassa näitä. Erityisesti ensiksi mainittu tuntuu istuvan Fridalle paremmin kuin hyvin. Näissäkin biiseissä sanoituksilla on onnistuttu tuomaan paljon tunteita esille ja kuvaillut tilanteet näkee kuin elokuvana mielessään.

Lisäksi näistä kolmesta biisistä löytyy monia sanoituksellisia helmiä, joita voi vain ihmetellä, että jotkut ihmiset osaavat sellaisia luoda. Muutamia omia suosikkikohtia mainitakseni:
* I let the music speak leading me gently, urging me like a lover, leading me all the way into a place, where beauty will defeat the darkest day
* High and mighty his banner flies a fool's pride in his eyes, standin' there on his toes to grow in size,
all I see is a big balloon halfway up to the moon, he's wrapped up in the warm and safe cocoon of an eternal lie, so should I laugh or cry
*Long awaited darkness falls, casting shadows on the walls, in the twilight hour I am alone, sitting near the fireplace dying embers warm my face


Like an angel passing trough my room-biisistä on tehty medley, joka koostuu biisin eri tekovaiheista. Alkaen raakaversiosta, jonka laulaa Björn. Väliin on mahtunut monta vaihetta ennen lopullista versiota lopullisine sanoineen. Eihän tämmöinen demo-kooste tietenkään täysin uuden ennenkuulemattoman biisin veroinen ole, mutta hieno harvinaisuus, jollaisia pääsee äärimmäisen harvoin kuulemaan. ABBA-faneille tämä on ehdoton helmi ja vaikka The Visitors-levy hyllystä jo löytyisi, kannattaa tällä painoksella vaikka sitten korvata se edellinen.

The day before you came on viimeinen biisi, jonka ABBA on nauhoittanut yhdessä. Tässä biisissä on taas mielestäni mielenkiintoinen asetelma. Biisin tarina on hyvin monimuotoinen ja sen voi tulkita useammallakin eri tavalla. Jälleen yksi taideteos vailla vertaa.

Deluxe-painokselta löytyvät myös I am the city ja Cassandra. Olen aina pitänyt molemmista, sillä eihän ABBAlla huonoja biisejä ole, mutta silti jostain syystä en ole aikaisemmin saanut kunnolla ajatuksesta kiinni, mutta tämän uudelleen lämmittelyn myötä löysin biisit uudestaan, mutta eri tavalla. Vaikka ne eivät alkuperäiseltä albumilta löytyneetkään, niin etenkin I am the city sopii mielestäni aika hyvin joukon jatkoksi, joskin Cassandra jää hieman ulkopuoliseksi.

Venyi nyt vähän pitkäksi tämä arviointi, mutta levy herättää niin paljon ajatuksia, että ei vain tuntunut oikealta, että olisin osan niistä sivuuttanut. Sanottavaa olisi toki löytynyt vielä paljon paljon enemmänkin, mutta yritän nyt pitää mopon edes jotenkin hallinnassa.
Albumi ei aukene ensimmäisellä kuuntelulla vaan siihen pitää keskittyä ajatuksella ja antaa sille aikaa pesiytyä mielen sopukoihin. Mutta kun biisit lähteävät avautumaan, on se ehdottomasti sen arvoista. Albumissa on selkeästi syksyn tunnelmaa, vaikka toimiikin toki mihin aikaan vuodesta hyvänsä. Hieno, taidokas ja taiteellinen kokonaisuus, joka jokaisen ABBAn musiikista kiinnostuneen kannattaa omistaa.

(kuva)

Tässä vielä CD+DVD-paketin sisältö kokonaisuudessaan:

CD

1. The Visitors
2. Head Over Heels
3. When All Is Said And Done
4. Soldiers
5. I Let The Music Speak
6. One Of Us
7. Two For The Price Of One
8. Slipping Through My Fingers
9. Like An Angel Passing Through My Room

Bonus Tracks:
10. Should I Laugh Or Cry
11. I Am The City
12. You Owe Me One
13. Cassandra
14. Under Attack
15. The Day Before You Came


Extra Bonus Track:
16. From A Twinkling Star To A Passing Angel (demos)

DVD
1. Two For The Price Of One (Dick Cavett Meets ABBA)
2. Slipping Through My Fingers (Dick Cavett Meets ABBA)
3. When All Is Said And Done (Original Promo Clip)
4. ABBA In London, November 1982 (The Late Late Breakfast Show, BBC)
5. ABBA In Stockholm, November 1982 (Nöjesmaskinen, SVT)
6. The Visitors TV commercial I (UK)
7. The Visitors TV commercial II (Australia)
8. The Singles – The First Ten Years TV commercial I (UK)

9. The Singles – The First Ten Years TV commercial II (Australia)
10. International Sleeve Gallery

2 kommenttia:

  1. Visitors on lempialbumini, hieno kokonaisuus oli perinteinen tai mikä versio siitä tahansa.

    VastaaPoista
  2. Kyllähän tämä edukseen muista albumeista erottuukin, vaikka upeitahan ne toki kaikki ovat. :)

    VastaaPoista

.