lauantai 16. joulukuuta 2017

Spotifyn ja Last.fm:n musiikkiyhteenveto vuodesta 2017

Vuoden lopussa taitaa parasta olla se, kun voi uppoutua kuluneen vuoden kuuntelutilastoihin ja verrata niitä edellisiin vuosiin. Viime vuonna Spotifyn yhteenveto oli pettymys, sillä dataa sai paljon vähemmän kuin aikaisempina vuosina. Onneksi minulle suositeltiin Last.fm-sivustoa, jonka kautta tilastoja saa pitkin vuotta. Olenkin nyt aivan koukussa kyseiseen sivustoon!

Last.fm:n ilmaisversiosta saa suosituimmat biisit, albumit ja artistit, ja viikkokohtaisesti kuunnelluimmat genret ja kellonajat, milloin kuuntelua on tapahtunut. Ja lisäksi artistikohtaisesti kuunnelluimmat albumit ja biisit. Maksullisessa versiossa saisi sitten jonkin verran enemmän tietoja, mutta minulle tuo ilmaisversio on ihan riittävä.

Spotifyn yhteenvetoa vuodesta 2017
Tänä vuonna Spotifyn vuositilastot löytyy osoitteesta https://2017wrapped.com/
Jälleen tilastot ovat todella köykäisiä, joten Last.fm-sivuston tarjontaan verrattuna Spotify jää auttamatta kakkoseksi.

Edelleen Spotify tarjoaa valmiin soittolista 100 soitetuimmasta biisistä, joka ihan kiva ominaisuus. Toisaalta enpä viime vuoden listaa kertaakaan kuunnellut, koska pidän niin paljon omien soittolistojen laatimisesta, sillä niihin saa luotua juuri sen haluamansa fiiliksen.

Lisäksi Spotifyssa saa tiedon, mikä on kuuntelemieni genrejen muiden kuuntelijoiden iän keskiarvo. Luoja tietää, mitä on "post teen-pop", mutta sitä kuuntelevat pääasiassa 26-vuotiaat ja "classic Finnish pop" kuuluu taas pääasiassa 39-vuotiaiden listoille. Sitten suositellaan kuluneen vuoden trendaavimmista biiseistä tehtyä soittolistaa sen perusteella, mistä musiikista minä olen ollut kiinnostunut. Juu, ei. Spotify ei edelleenkään päässyt yltämään samalla tasolle, millaisia yhteenvetoja tarjosivat ensimmäisinä vuosinaan ja alan menettää uskoani, että ensi vuonna asiat olisivat yhtään paremmin.


Mutta mennään sitten Last.fm:n tarjoamiin tilastoihin.

Viimeisen 365 päivän ajalta eniten kuuntelemani artistit Last.fm:n mukaan.
1. Rammstein (soittokertoja 943)
2. Nightwish (631)
3. ABBA (550)
4. Jenni Vartiainen (380)
5. Agnetha Fältskog (363)
6. Leevi and the Leavings (327)
7. Michael Jackson (274)
8. Jarkko Ahola(264)
9. Vesala (268)
10. Christina Aguilera (243)

Rammstein on nyt kolmatta vuotta peräkkäin eniten kuuntelemani artisti, eli on ollut ykköspaikalla siitä asti, kun biisit tulivat Spotifyhin. Veikkaanpa, että yhtye tulee hallitsemaan ensimmäistä sijaa myös vuonna 2018, koska Rammstein on aktiivisista bändeistä ehdottomasti suurin suosikkini.


Spotifyn omien tilastojen kautta on saanut vain viisi kuunnelluinta artistia, ja verrattuna viime vuosiin, ei nyt vuonna 2017 ole tapahtunut suuria muutoksia. Leevi, Nightwish, ABBA, Agnetha Fältskog, Christina Aguilera ja Nightwish ovat olleet viiden kärjessä ennenkin hieman eri järjestyksissä.

Last.fm:n hyvä puoli on myös se, että näkee kuunteluhistoriaa esim. viimeiseltä viikolta, kuukaudelta ja puolelta vuodelta, joten tuo ominaisuus on samalla toiminut ns. muistutuksena palata jonkin artistin pariin, joka tuntuu unohtuneen joksikin aikaa.


Biisien suhteen vuoden ajalta suosituimpien TOP 10 näyttää tältä:
1. Jenni Vartiainen: Turvasana (75 soittokertaa)
2. Lindemann: G-Spot Michael (58)
3. Robin Thicke: Blurred lines (52)
4. Vesala: Muitaki ihmisii (46)
5. Jonna Geagea: Pumppaa (40)
6. Tenacious D: Classico (38)
7. Vesala: Älä droppaa mun tunnelmaa (37)
8. Pitbull: Go Girl (35)
9. Jarkko Ahola: Romanssi (34)
10. Tenacious D: Fuck her gently, Jarkko Ahola: Pilvi taivaan peittää (33)

Ja listaahan saisi pidemmällekin, mutta mennään nyt vain kymmenellä ensimmäisellä.

Täytyy hieman "selitellä" tuota Robin Thicken Blurred Lines -biisiä. Se on yksi ns. guilty pleasure -biiseistäni, jota salaa diggailen. Biisin sanat ovat hölmöt ja musiikkivideo vielä hölmömpi, mutta rytmi, melodia ja hyvä svengi tekevät biisistä sellaisen, ettei sen tahtiin voi olla jammailematta ja sitä on pakko kuunnella uudestaan ja uudestaan. Hitintekijät ovat tämän biisin kohdalla todella tehneet onnistuneet tekemään korvamadon, joka addiktoi kuulijan. Toisaalta, kun katselen tuota kymmenen listaa, niin siitähän saa sen kuvan, että kuuntelen sanoituksiltaan enemmänkin jokseenkin kaksimielisiä biisejä. Nooh, kaksimielisesti ajattelevilla on aina hauskempaa, vai miten se meni.

Vähän olen pettynyt ja hämmästynyt, ettei yksikään Rammsteinin biisi ole TOP10:ssä, mutta asiat täytyy hyväksyä sellaisina kuin ne on. Heh.No, jos biisien kärkipaikoilta ei Rammsteinia löytynyt, niin albumilistalta löytyy senkin edestä peräti kuuden albumin verran, mutta ykköspaikkaa ei näköjään lohjennut vaan sen vei Jarkko Ahola Romanssi-albumillaan. Muutaman kerran olen nähtävästi Spotifynkin kautta Romanssia kuunnellut.

Olen yllättynyt siitä, että Vesalan albumi mahtuu edelleen listalle, vaikka olen luullut kuunnelleeni sitä vähemmän kuin sen ilmestymisvuotena. Nyt hyvin voi ainakin omalla kohdallani sanoa, että ei Vesalan albumi ollut kertakäyttökamaa vaan toimii hypetyksen jälkeenkin. Saa nähdä, millainen kakkosalbumi tulee olemaan ja kilpaileeko se sitten kuuntelutilastoissa debyytin kanssa.

TOP-albumit 2017
1. Jarkko Ahola: Romanssi (229 kuuntelukertaa)
2. Rammstein: Liebe is für alle da (176)
3. Vesala: Vesala (144)
4. Rammstein: Mutter (119)
5. Rammstein: Rare tracks (104)
6. Agnetha Fältskog: Original album classics (99)
7. Rammstein Herzeleid (96)
8. Michael Jackson: HIStory (93)
9. Rammstein: Reise, Reise (89)
10. Antonio Vivaldi: Four Seasons, Rammstein: Made in Germany (82)

 Viime vuonna Spotify ei tarjonnut albumilistaa, joten sen osilta ei saa vertailukohtaa, mutta nyt jo odottelen innolla, millaisia tilastoja Last.fm ensi jouluna tarjoaa. Ja ennen kaikkea kiinnostaa millaista upeaa uutta musiikkia saamme iloksemme tulevana vuonna.


Soitetuimmat biisit viimeisimmältä viikolta.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.