lauantai 14. lokakuuta 2017

TV-sarja: 13 syytä (13 Reasons Why)

13 syytä on Jay Asherin samannimiseen romaaniin perustuva tv-sarja, joka on katsottavissa Suomen Netflixistä.  Tarina kertoo lukiolaistytöstä, Hannah Bakerista, joka tappaa itsenstä ja jättää jälkeensä C-kasetteja, joissa on 13 syytä sille, miksi hän tappoi itsensä.
Hannahin (Katherine Langford) lisäksi merkittävässä roolissa on Clay Jensen (Dylan Minnette), joka saa sarjan alkupuolella kasettilaatikon haltuunsa. Hän ei suinkaan ole ensimmäinen, joka kasetit pääsee (tai joutuu) kuuntelemaan ja se selviääkin Claylle kuuntelun edetessä. Kaseteilta paljastuu karuja totuuksia lukiolaiselämästä, joilta Clay mielummin sulkisi korvansa ja silmänsä, mutta hän kuitenkin löytää aina motivaatiota jatkaa kuuntelua, sillä totuuden löytäminen ja uteliaisuus vievät häntä eteenpäin.

Sarjan aikana katsoja saa tutustua tyypillisiin leffoistakin tuttuihin oppilastyyppeihin: nörttiin, machoon, hikipinkoon, huutosakkilaisiin, koulun korisjoukkueeseen, "outsider"-kahvilatyöntekijään ja runoja kirjoittavaan homoon. Hahmoissa oli aika paljon ennalta-arvattavuutta sen perustella, mitä ihmistyyppiä he edustivat eivätkä monet "paljastukset" juurikaan yllättäneet ainakaan minua. Justin (Brandon Flynn) hahmo oli ehkä kaikista ärsyttävin ja kliseisin cheerleader-tyttöystävineen, ja sitä kuviota olisin halunnut nähdä sotkettavan hieman enemmän. Toisaalta Hannahin ja Clayn välinen ystävyys ja kemia toimi mielestäni niin hyvin, että sen varjolla antoi paljon sivuhenkilöiden puutteita anteeksi.

Paikoitellen sarjan tapahtumat tuntuivat laahaavan paikallaan ja dialogi oli väsähtänyttä. Mielestäni joitakin jaksoja olisi hyvin voinut tiivistää ilman, että kokonaiskuva olisi kärsinyt. Jouduinkin jonkin verran pikakelaamaan kohtauksia omasta mielestä turhien kertauksien tai ns. täytekohtauksien osalta.

Pääasiassa kuitenkin pidin sarjasta eivätkä nämä satunnaiset suvantovaihteet haitanneet merkittävästi sarjan katsomista. Aihe on tärkeä, ja on mielestäni hienoa, että on tehty sarja, joka on aidonoloinen ja näin varmasti myös nuorille helpommin ymmärrettävissä. Amerikassa jotkut vanhemmat olivat suivaantuneet siitä, että sarja tarjoaa mm. opaskirjan itsemurhan tekoon, niin itse en osaa ajatella sarjaa siinä valossa. Jos joku ihminen, nuori tai vanha, haluaa itsensä tappaa, niin kyllä ne keinot löytyy. Netistä, kirjallisuudesta tai omasta luovuudesta. Minusta sarja ei myöskään ihannoi itsemurhaa (näinkin jossain väitettiin) vaan tekee selväksi, että se on lopullista ja koskettaa syvästi etenkin läheisimpiä ihmisiä.

13 syytä on hyvin toteutettu nuorista kertova sarja, jossa käsitellään itsemurhan ohella muita vaikeita asioita ja haastavia tilanteita, johon koulussa ja koulun ulkopuolella nuoret (ja vanhemmat) voivat ajautua. Nuoret ovat pääosassa, mutta myös vanhempien ja koulun henkilökunnan rooli on tuotu hyvin mukaan, sillä heilläkin on suuri rooli nuorten elämien vaikeissa paikoissa. Kokonaisvaikutelma ei mene mässäilyn puolelle vaan on pysytty hyvän maun ja siistin toteutuksen rajoissa. Sarjaa on nyt tehty yksi kausi ja toinen on jossain vaiheessa tulossa. Joissain sarjoissa on juoni tehty siten, että se kantaa parhaiten yhden kauden verran, mutta jatkokausiin pidennettynä ei enää jaksakaan vetää mukaansa samalla tavoin, koska perusajatus on koluttu ensimmäisessä kaudessa kokonaan läpi. 13 syytä -sarjan ensimmäisen kauden perusteella luokittelisin sarjan juurikin mainitsemaani lokeroon. Suhtaudun hieman epäilevästi siihen, että kakkoskausi voisi tarjota jotain samanlaista koukuttavuutta ilman, että katsojasta tuntuu siltä, että juonta on väkisin yritetty venyttää menestyksen myötä toiselle kaudelle. Toivoisin, että jatko ei ole sitä, että kasetteja löytyykin X-määrä lisää ja niissä mennään vielä syvemmälle aiempiin tapahtumiin tai lisätään alkuperäisiin syihin uusia henkilöitä, koska ei ne 13 olleetkaan vielä kaikki syyt. Nähtäväksi jää, mitä sieltä tulee, mutta ainakin ensimmäinen kausi on sellainen, jota voisin suositella, vaikka muutamia heikkoja kohtia kokonaisuudesta löytyykin.

1 kommentti:

  1. Olen ollut aina mieleltäni varsin 'herkkä', joten olin yllättynyt siitä kuinka koukkuun jäin tähän sarjaan. Aina tuli katsottua jakso toisensa jälkeen, sillä halusi välttämättä tietää miten tarina jatkuu. Nyt toisenkin kauden katsottuani on pakko sanoa että itselle mieleenpainuvin pari oli ehdottomasti Hannah ja Zach. Heissä vain oli sitä jotain? Olen kuitenkin samaa mieltä Justinista, kyllästyin kauden aikana moneen otteeseen hänen touhuihinsa. Tämänhetkiset kaudet katsottuani on pakko sanoa, että sain aivan erilaisen näkökulman siihen miten sanat ja pienet teot voivat satuttaa toista yllättävän paljon. Sarja käsittelee rankkaa aihetta, ja mielestäni moni muukin voisi tästä huolimatta kokeilla sarjan katsomista ennakkoluuloista huolimatta. Odotan innolla ensi kevään kolmatta tuotantokautta!

    VastaaPoista

.