keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

TOP 15 Nylon Beatin parhaat biisit, #4: Varaosasydän (2003)

Nylon Beatin parhaimpien biisien listasijalle neljä päätyi Varaosasydän, joka julkaistiin sinkkuna 12 apinaa -albumilta, mutta ei siitä huolimatta tainnut saada kovinkaan paljon radiosoittoa.

Varaosasydän on aina ollut yksi suurimpia suosikkejani, sillä se erottui muista biiseistä akustisemman saudinsa puolesta ja samalla siinä tuntui olevan jotain raikkautta, vaikka tutulta Nylon Beatilta toki kuulostaakin. Kokonaisuudessaan 12 apinaa on kyllä albumina sellainen, että sillä on otettu suuri harppaus verrattuna Extremeen, joka hieno albumi oli sekin. Tykästyin tähän Naikkareiden "uuteen suuntaukseen" ja olikin harmi, että 12 apinaa jäi yhtyeen viimeseksi albumiksi, sillä olisi kyllä ollut mielenkiintoista kuulla millainen seuraava albumi olisikaan ollut. Tietysti aina on luonnollisesti parempi lopettaa siinä vaiheessa, kun ei ole enää kivaa ja uutta musiikkia ei tarvitse hampaat irvessä väkertää nauhalle.

Varaosasydämessä Jonna hoitaa säkeiden tulkinnan ja Erin kertosäkeiden, ja tämä jaottelu tuntuu sopivan tähän biisiin erityisen hyvin. Risto Asikaisen ja Ile Vainion teksteistä ollaan montaa mieltä, mutta Varaosasydän on ehdottomasti yksi hienoimpia heidän yhteistyönään tekemiä tekstejä. Tässä ei ole omaan korvaan ontuvia riimejä tai hölmöjä sanavalintoja vaan sanoma toimii, ja tytöt hoitavat tulkintapuolen uskottavasti ja mieleenpainuvasti. Voisi jopa sanoa, että Varaosasydän on "uudemman ja aikuisemman" Nylon Beatin Jos, sillä vaikka erilaista tarinaa kertovatkin niin biiseissä on samanlaisen aidosti sydämeen käyvän rakkauden tunnelmaa, joka koskettaa helposti kuulijaa.


"Käytettyä rakkautta ja ruostetta toit uniin kiiltäviin 
Sain aidosti kai väärennetyn lupauksen ja hiekkaa rattaisiin
Nyt silti jään sun luo, tien pimeään se tuo
Ei valoo näy, ei sydän käy"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.