sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

TOP 15 Nylon Beatin parhaat biisit, #3: Jos (1997)

Nylon Beatin parhaimpien biisien listan sijalle kolme valikoitui sinkkunakin julkaistu Jos-balladi Satasen laina -albumilta. Biisi -kuten albumikin- onkin siis jo 20 vuotta vanha.
Nylon Beat esitti Jos-biisin myös jäähyväiskeikoilla vuonna 2003.

Yhtye on toki julkaissut hitaampia biisejä useammankin, mutta Jos on säilyttänyt viehätysvoimansa ja koskettavuutensa paremmin kuin moni muu. Jos on mielestäni täysin epäilyksettä yksi hienoimpia balladeja suomalaisessa popmusiikissa ja ehdottomasti yksi suurimpia helmiä Nylon Beatin tuotannossa. Olipa joskus aikoja, kun biisiä ei pystynyt silmäkulmiaan pyyhkimättä kuuntelemaan.

Jos-kappaleen tunnelma on kaihoisa ja jopa epätoivoinen, kun toivotaan, että rakkaus ei jätä. Toisaalta biisi on täynnä aitoa rakkautta, joka jatkuu ensihuuman jälkeenkin. Jälleen päästään biisin teossa siihen, että selkeältä ja sopivalla tavalla riisutulta kuulostava biisi toimii paremmin kuin täyteen ympätty pilipalisoppa. Jos kuulostaa vaivattomalta, muttei suinkaan liian yksinkertaiselta, ja jos jollekin yhtyeen musiikkia tuntemattomalle ehdottaisin joitakin biisejä, niin Jos olisi yksi niistä, joista kannattaisi aloittaa. Biisi kestää aikaa ja kulutusta ja aihe on toki aina ajankohtainen. Uskoisin, että vielä vuonna 2027 Jos on sellainen kappale, jota jaksaa kuunnella ja jonka pariin eksyvät myös uudetkin kuulijat.


"Jos sun täytyy valehdellakin
niin mä uskon kaiken tietenkin
Koko juttu tää on satua muutenkin

Jos sun silmissä näkisin kyyneleen
Otan talteen sen ja vien eteiseen
Niistä valtamerta itsellein mä teen"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.