maanantai 19. kesäkuuta 2017

TOP 15 Nylon Beatin parhaat biisit, #8: Shut up (2001) & Sairaanfuckinkipeenraastavaa (2000)

Teen nyt ensimmäistä kertaa poikkeuksen TOP-listoissani ja laitan kaksi biisiä samalle jaetulle sijalle, eli Nylon Beatin parhaimpien biisien listauksessa kahdeksannelle sijalle päätyivät Shut up Extreme-albumilta ja Sairaanfuckingkipeenraastavaa Demo-albumilta.


Aluksi ajattelin, etten ota ollenkaan soolobiisejä mukaan, mutta sitten aloin miettimään, että Shut up on biisinä minulle niin merkittävä, että en voi jättää sitä pois. No, tasavertainen duo kun on kyseessä, niin ei tuntunut oikeudenmukaiselta jättää Eriniä ulkopuolelle. Varsinkaan, kun hänen Demo-albumin soolobiisinsä on niin loistava sekin.

Extreme-albumin julkaisun aikoihin NB-fanitukseni oli katkolla, vaikka albumin julkaisupäivänä ostinkin ja kuuntelin kertaalleen läpi. Silloin en kuitenkaan tykännyt yhtään oikein mistään biisistä, ja annoin levyn kerätä pölyä jonkin aikaa. Myöhemmin kuitenkin palasin Nylon Beatin musiikin pariin, sillä kaipasimme kaverini kanssa uusia biisejä laulettavaksi ja olimme aiemminkin laulaneet Nylkkäreitä yhdessä. Tunnustin hänelle, että Extremekin kyllä hyllyssä on, ja niinpä oli aika kaivaa albumi kuunneltavaksi ja tutustua biiseihin syvemmin. Sen myötä muistin myös Shut up -biisin olemassaolon ja tykästyin biisin vauhdikkaaseen menoon ja Jonnan nousevaan rock-asenteeseen. Vaikka biisin sanoissa on muutama notkahtava kohta, niin silti kokonaisuudessaan teksti on Jonnan suuhun sopiva ja erityisesti olen pitänyt pienistä yksityiskohdista, kun kun biisissä loppupuolella todetaan "shut the f*ck up". Se tuntui aikoinaan Naikkari-biisissä poikkeukselliselta ja sopivan rouhealta. Ja sitten, kun vielä sitä 15-vuotiaan ponnella itse laulelin, niin oli fiilikset niin katossa kuin vain voi olla. Joten tämänkin biisin kohdalla nostalgia-arvo on merkittävän korkealla.

"Vaieten tää, rakkaus lentää,
sua mä en nää,
on vain äänesi huulillain."Demo-albumilla kuultiin ensimmäistä kertaa molempien soolot, joka piristivätkin kokonaisuutta kivasti. Muistan, kun kuuntelin albumia ensimmäistä kertaa ja Sairaanfuckinkipeenraastavaa-biisin kohdalla odotin koko ajan, että koska Jonna liittyy mukaan. Ei liittynyt missään vaiheessa ja salaa aloin toivoa, että joku edessä oleva biisi olisi puolestaan Jonnan soolo. Epätoivo alkoi jo hiipua, kunnes sitten albumin viimeinen raita pärähti soimaan. Vaikka molempien soolobiisit ovat niin Demolla kuin Extremellä hyviä, on Sairaanfuckingkipeenraastavaa Erinin soolobiiseistä huomattavasti parempi. Se on mielestäni enemmän Erinin näköinen ja oloinen kuin Multa tulta saa. Erin tulkitsee sanahirviöbiisin riipaisevan kauniisti ja koskettavasti, ja Naikkareiden balladeista se on ehdottomasti yksi hienoimmista ja persoonallisimmista. Jälkeenpäin asiaa ajatellessani tajusin, että ei teksti ja biisi olisi Jonnaa mukaan vaatineetkaan vaan kipale on parhaimmillaan juuri näin.

"Viime tippaan viini juodaan, rööki ainut palaa tuhkaan
kyynel ensimmäinen kaiken sammuttaa
Epäilykseen kaikki loppuu,
vaikka aloin sinuun tottuu
Tää on sairaanfuckingkipeenraastavaa.
"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.