keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

TOP 15 Nylon Beatin parhaat biisit, #7: Naparengas (1996)

Debyyttialbumilta löytyvät Naparengas on seitsemänneksi paras Nylon Beatin biisi.

Naparenkaan sijoituksesta kävin ehkä suurinta taistelua itseni kanssa, sillä se on yksi loistavimpia yhtyeen biisejä, joka kyllä hyvin sopisi korkeammallekin sijalle, mutta kuten aina, vaikeitakin päätöksiä on ihmisen tehtävä. Ja onneksi voin aina perustella valintojani sillä, että paremmuus vaihtelee aina sen hetkisen fiiliksen mukaan, mikä toki totta onkin. Mitä olen ymmärtänyt, niin Naparengas on sekä fanien että monien ei-fanien yksi suosikki, mikä on mielestäni sikäli mielenkiintoista, koska Naparengasta ei jostain hämmentävästä syystä koskaan julkaistu sinkkuna. Tai ehkä syy onkin juuri siinä: radio ei ole tätä biisiä onnistunut pilaamaan.

Naparenkaassa on nuoruuden ihastumista, rakkautta ja kaipuuta, kun ei välttämättä ole tarve saada oikeaa kihlasormusta vaan mikä tahansa rengas riittää, kunhan se käy merkkinä suhteen vakavuudesta. Oli se sitten avainrengas tai naparengas. Söpö ja sympaattinen biisi, jossa on eniten kesän ja syksyn tunnelmaa, ja jonka tempo jeejee-välihuutoineen imaisee mukaansa. Naparengas jää päähän pyörimään, joten korvamadon aineksia on tässäkin, ja kuuluuhan biisi aina ehdottomasti ysärisoittolistoille. En muista sen tarkempaa historiaa biisiin tutustumisesssa tai ensikuuntelusta, mutta ikinä se ei ole ärsyttänyt ja aina sen olen albumia kuunnellessani kuunnellut, joten kaipa tämän voisi luokitella tietynlaiseksi kestosuosikiksikin.

Biisihän pääsi uusintakäsittelyyn myös 2000-luvun puolen keikoille ja silloin mukaan otettiin vähän rouhempaa soundia, kun bändikin oli mukana ja lauluosuuksiakin pistettiin uuteen uskoon, jolla biisiin saatiin mielestäni enemmän elävyyttä. Myös tämä myöhempi versio toimii erittäin hyvin ja on iskevämpi kuin alkuperäinen. (Samoin Kreisi oon -biisin uusintakäsittely oli erittäin onnistunut.)

P.S. Egotrippihän on tehnyt Naparenkaasta yllättävän hyvin toimivan coverin, joskaan se ei tietenkään päihitä alkuperäistä.


"Naparengas vain 
on nyt susta mulla muistonain
sen annoin vuokses sun kerran ihoon lävistää."

2 kommenttia:

  1. En osaisi laittaa Naikkarien biisejä paremmuusjärjestykseen, mutta Naparengas luultavasti olisi aika lähellä top 5:äni, olen juurikin samaa mieltä ekan albumin biiseistä Naparengas ja Valmis Oon Vaikka Armeijaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin, että listan tekeminen on helppoa, koska Naikkarit ei enää ole ykkössuosikkini. Mutta sainkni huomata, että ei tämä yhtään sen helmpompaa ole, ehkä jopa vaikeampaa. ;)

      Poista

.