perjantai 19. toukokuuta 2017

TOP15 Nylon Beatin parhaat biisit, #12: Satasen laina (1997)

Nylon Beatin viidentoista parhaimman biisin listauksellani sijalle 12 sijoitin Satasen laina -albumin nimibiisin ja ensimmäisen sinkkujulkaisun.

Niinhän siinä sitten kävi, että lista oli jo tehty ja sijalle 12 olin jo laittanut toisen kappaleen, mutta kirjoittaessani näitä biisikohtaisia tekstejä, aloin epäilemään haluaisinko sittenkään jättää Satasen lainaa listan ulkopuolelle. Alkuperäisessä listassa se ei nimittään ollut ollenkaan mukana, koska pyrin aina listoja tehdessäni, etten ota mukaan liikaa sinkkubiisejä. Ensinnäkään sinkkubiisit eivät mielestäni aina edusta albumin todellista parhaimmistoa ja toisekseen sinkkujen "ongelma" on se, että ne ovat valmiiksi tunnettuja/puhkisoitettuja ja tuntuisi hölmöltä listata vain eniten radiosuosiota saaneita kappaleita. Näiden tekemieni listojen tarkoitus kun on nimenomaan painottua omiin fiiliksiini kyseisistä biiseistä eikä yleiseen suosioon. Ehkä siten siinä samalla joku blogiin eksynyt lukija onnistuu löytämään itselleen uusia biisejä, vaikka vanhoja olisivatkin. Eli siksi käyn aina pientä "kamppailua" itseni kanssa sinkkubiisien kohdalla, että onko tämä nyt oikeasti niin hyvä, että haluan sen kuvastavan tämänhetkistä fiilistäni tietyn artistin parhaimmista kappaleista. No joo, eksyinpä taas vähän jaarittelemaan.

Satasen laina päätyi listalleni lopulta siitä syystä, että se on yksi niitä biisejä, joiden kautta ajauduin syvemmälle yhtyeen musiikkiin. Ensimmäisen albumin radiossa soitetut biisit lähinnä ärsyttivät tai eivät herättääneet mielenkiintoa, mutta Satasen lainan ostin kasettina silkasta uteliaisuudesta ja sen enempää sinkkubiiseistä tietämättä, ja se olikin sitten siinä. Nylon Beatin kohdalla kävi oikeastaan samoin kuin myöhemmin PMMP:n kanssa: aluksi en voinut sietää, sitten siirryin kaikessa hiljaisuudessa kaappifaniksi ja seuraavaksi uskalsikin jo sanoa, että diggaa kympillä.

"Satku" on jo ehtinyt muodostua 90-luvun biisiklassikoksi eikä syyttä. Jonna ja Erin ovat  kakkosalbumilla varmempia laulajia ja tulkitsijoita kuin debyytillä, ja stemmatkin tuntuvat soivan astetta paremmin. Lisäksi Satasen laina -ja toki muutkin albumin biisit- on kokonaisuutena raikkaampia ja hiotumpia, joten tämä materiaali uppoaa kuulijaankin nopeammin (tai puhun tietysti vain omasta puolestani). Satasen laina on jälleen hyvin selkeää, tasapainoista ja korvaystävällistä poppia, jossa on päähän soimaan jäävä kertosäe hauskoine ajatusleikkeineen.

"En tarvii asuntoo vaan satasen lainan/En tahdo duuniikaan vaan satasen lainan/En lemmenkuutamoo vaan satasen lainan/Jos sulta pyytää saan, sen lainan vaan."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.