torstai 4. toukokuuta 2017

TOP 15 Nylon Beatin parhaat biisit, #14: Viimeinen (1999)

Nylon Beatin parhaiden biisien listauksen sijalla 14 on Valehtelija-albumin ensimmäinen single, jättihitiksi muodostunut Viimeinen. Biisi sai tunnustusta monilta tahoilta ja soi radiossa, ja vaikka NB ei bändinä olisi tuttu, niin tämä biisi taatusti on. Viimeisen kuulemiselta ei voinut välttyä 90-luvulla ja taitaa se soida nykyisinkin säännöllisesti radiossa.Viimeinen on hyvin rakennettu ja selkeä pop-biisi, jossa on tarttuva, ja sanoisin, että koukuttavalla tavalla ärsyttävät nannannaaat, jotka takaavat sen, että biisiä ei kovin helposti saa ajettua päästä pois, kun se on kerran sinne pesiytynyt. Korvamato se on tämäkin, jota riittävän kauan päässään kelattuaan alkaisi kovasti toivoa mitä tahansa ratkaisua, jolla päänsisäisen radion saisi vaimennettua.

Kuulin biisin ensimmäistä kertaa Jyrki Hit Challengessa, ja sehän upposi saman tien. Esityksessä biisin itsensä lisäksi vaikutuksen teki toki Jonnan kivasti kimalteleva tiara, mutta ennen kaikkea Erinin hattu, koska minulla oli melkein samanlainen. Senhän sitten kaivoin esille ja aina biisiä yksin laulaessani pistin hatun päähän. Tämä JHC:n esiintyminen taitaa olla sellainen, jota tuli kaikista eniten katsottua VHS-kasetilta. Aina vain piti kelata alkuun uudestaan ja uudestaan. Toki osatekijänä oli varmasti sekin, että kaverin kanssa lauloimme Nylon Beatin biisejä jatkuvasti ja ehkä sitä halusi vähän sisäistää Jonnan tapaa esiintyä, että olisi huoneen julisteille ja pehmoleluille ollut mahdollisimman aidonoloinen kopio. Heh. Muistan kyllä, että suhteellisen nopeasti tuli biisistä yliannostus ja meni hyvän aikaa ennen kuin sitä jaksoi taas kuunnella. Viimeinen ei oikeastaan tuon ylikulutuksen takia ole ollut julkaisuvuotensa jälkeen minulle enää mikään superkova biisi, johon ei koskaan voisi kyllästyä, mutta siihen kiteytyy niin paljon vuotta 1999, että siksi sitä ei voi jättää listauksen ulkopuolelle. Omalla tavallaan sen on sen vuoden yksi ns. tunnusbiiseistä, joten on hyvin vaikea kuvitella vaikkapa ysärisoittolistaa tai -bileitä ilman Viimeistä.


"Katsoa sua, kun kentälle sä meet ja omat maalin teet, et osaa enempää."

4 kommenttia:

 1. Itse omistan (olen jälkeenpäin kerännyt) kaikki NB-albumit, ja minusta Viimeinen on korkeammallakin kuin sijalla 14. Naikkarien ykköslevy on minusta mahtava, vaikka kehitystä tapahtui paljon yhtyeen uran aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Biisi kyllä voisi hyvin olla korkeammallakin sijalla, sillä onhan musiikkivideokin ehkäpä paras yhtyeen videoista ja onhan Viimeinen yksi puhtaimpia ja selkeimpiä suomalaisia pop-biisejä. Silti listaa tehdessäni tuntui, että yhtyeen valtavasta tuotannosta löytyi selkeästi monta biisiä, jotka ovat omalla kohdalla sellaisia, joiden ohi Viimeistä ei voinut laittaa. :)

   Tuo on totta, että debyyttilevy on kyllä ensimmäiseksi levyksi todella hyvä kokonaisuus, ja tosiaan NB on yksi niistä yhtyeistä, joissa tuon huiman kehityksen uran aikana parhaiten huomaa.

   Poista
  2. :)
   Mielenkiinnolla odotan listaa, tämän biisin käännösversio ei minusta toimi, mutta tämä on upea.

   Poista
  3. Käänösversio ei tosiaan ihan yllä samaan alkuperäisen kanssa. Suurimmaksi osaksi käännösversiot toimivat ihan hyvin, mutta kyllä noita suomenkielisiä on tullut kuunneltua huomattavasti enemmän.

   Poista

.