perjantai 26. toukokuuta 2017

TOP 15 Nylon Beatin parhaat biisit, #11: Valehtelija (1999)

Nylon Beatin parhaimpien biisien sijalla 11 on Valehtelija-albumin nimikkobiisi.


Kun Valehtelija-albumi aikoinaan julkaistiin, niin albumin kolmas raita ei ampaissut heti suosikikseni, mutta kuuntelukertojen myötä biisin tarttuvuus teki tehtävänsä ja löysin siitä hitin omille soittolistoilleni.

Valehtelija on yksi albumin vahvimpia raitoja sen kitaroiden ja muiden soittimien tasapainon ja selkeän rakenteen takia. Biisi ehkä aluksi kuulosti vähän valjulta, mutta tarkemmin sitä kuunnellessa esiin tulee kivoja pieniä yksityiskohtia ja hyväntuulisuutta. Valehtelijassa ei ole ns. tasoeroa kertsin ja säkeistöjen välillä vaan lopputulos on tasainen persoonaa kuitenkaan kadottamatta ja tekstissä on mukana kivasti pilkettä silmäkulmassa.  Aikoinaan tykästyin Valehtelijassa erityisesti siihen, miten mielestäni juuri tässä biisissä huomasi sen, että Jonnan ja Erinin laulutyyleihin oli tullut jopa 13-vuotiaan korvin selvästi erotettavaa persoonaa mukaan. Vaikka ei sitä samalla tavoin kiinnittänyt asioihin tuolloin huomiota kuin nykyään (ehkä liikaakin), niin silti Valehtelija (niin biisi kuin albumi) kuulosti vahvemmalta ja jopa enemmän Nylon Beatilta kuin aiemmin.

Kuten jokaisessa yhtyeen albumissa on havaittavissa kehitystä edelliseen, niin Valehtelijalla tyttöjen laulun lisäksi oman sävynsä toki tuovat oikeat soittajat, jotka lähtivät sitten mukaan keikoillekin. Laadukkainkaan tekniikka kun ei millään korvaa sitä, millainen saundi syntyy oikeista soittimista, kun kunkin instrumentin käsittelijä tuo samalla mukaan myös oman persoonansa. Ehkä juuri tämä merkittävä muutos on syynä siihen, että Valehtelija on yhtyeen menestynein albumi ja kuulemani mukaan monen sellaisenkin suosikki, joka ei yhtyeen musiikista niin välitä. Minulla oli myös juuri tämän albumin julkaisun aikaan suurin fanitus meneillään, josta jotain kai kertonee sekin, että onnistuin ajan saatossa kuuntelemaan Valehtelija-albumin niin pahoille naarmuille, että vain osa biiseistä suostui soimaan nätisti. Ja siinä vaiheessa, kun kansipaperi teki tuttavuutta veden kanssa, niin ostin albumin uudestaan. Tosin onnistuin löytämään Huuto.netistä hyvässä kunnossa olevan version, joten ei onneksi tarvinnut ostaa kaupan hinnalla uudestaan. En ole enää vuosiin kuunnellut Valehtelijaa alusta loppuun, ja nyt tätä listaa tehdessäkin hyppäsin muutaman biisin ohi, mutta saattaapi tässä seuraavaksi olla edessä aloittaa Ainut jonka sain -biisistä ja lopettaa Mies (Deep Club) -remixiin.


"Kerron valheen: harhautan, kun rakastan.
Kaiken huijaan, jos en rakkauttasi voi mä ostaa."

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.