tiistai 16. toukokuuta 2017

Mrs. Doubtfire - Isä sisäkkönä (1994)

Ohjaus: Chris Columbus
Käsikirjoitus: Anne Fine, Randi Mayem Singer, Leslie Dixon
Musiikki: Howard Shore
Pääosissa: Robin Williams (Daniel Hillard/Euphegenia Doubtfire), Sally Field (Miranda Hillard), Pierce Brosnan (Stuart Dunmeyer), Lisa Jakub (Lydia), Matthew Lawrence (Chris), Mara Wilson (Natalie), Anne Haney (rva Sellner)
Ensi-ilta Suomessa: 18.2.1994


Netflixiin oli tullut 90-luvulta tuttu Mrs. Doubtfire -elokuva, jossa Robin Williams näyttelee pääosaa. Daniel Hillard (Williams) on naimisissa uranaisen, Mirandan, kanssa ja heillä on kolme lasta. Avioliitto on kuitenkin ajautunut siihen tilaan, ettei sitä voi enää pelastaa vaan Miranda haluaa ottaa eron Danielista. Daniel muuttaa päätöksen myötä omilleen, ja jotta saisi nähdä lapsiaan säännöllisesti myös jatkossa, on hänen osoitettava, että pystyy pitämään kotinsa siistinä ja saamaan vakituisen työpaikan. Kumpikaan ei ole avioliiton aikana ollut Danielin vahvuuksia.

Koska Miranda ei työkiireidensä ohella ehdi tehdä kaikkea, aikoo hän palkata lastenhoitajan, joka hoitaisi myös kotia. Miranda mainitsee asiata Danielille, joten Daniel saa laitettua lusikkansa soppaan ja sekoittaa pakkaa niin, että Mirandan ainoaksi vaihtoehdoksi jää palkata Euphegenia Doubtfire, joka on Daniel valeasussa. Niinpä Daniel saa olla lähellä lapsiaan, vaikkeivät nämä tiedä, kuka isokokoinen lastenhoitaja todellisuudessa on. 

Naapurillani oli elokuva VHS-kasetilla, joten 90-luvun puolella aina tasaisin väliajoin lainasin sitä, koska pidin elokuvasta kovasti. Robin Williams oli naamana (ja nimenä) tullut jonkin verran tuolloin tutuksi, joten hänen elokuviaan mielellään katseli, ja mikäs sen hassumpaa kuin mies pukeutuneena naiseksi. Monet parjasivat leffaa silloin ja myöhemminkin, mutta minä en koskaan ymmärtänyt, mikä leffassa oli muka niin luokattoman huonoa. 

En ole katsonut Mrs Doubtfirea vuosiin (en edes muista milloin viimeeksi), joten oli kiva huomata leffa Netflixissä. Vaikka elokuvan kulku olikin edelleen hyvin muistissa, niin halusin silti testata itseälläni vieläkö leffa toimii vai onko aika ajanut ohi.
Esimerkiksi Will Smithin Wild Wild West oli 90-luvulla kovin länkkärileffa, jonka tiesin, mutta katsoessani -yrittäessäni katsoa- sitä uudestaan vuonna 2009 tunsin suurta pettymystä, sillä hohtoa ei enää ollut tippaakaan jäljellä. Mrs Doubtfire ei kuitenkaan toistanut Wild Wild Westin pettymystä vaan jaksoi naurattaa ja viihdyttää edelleen. Williamsin lahjakasta näyttelemistä on ilo seurata ja vaikka monia elokuvia on nähtykin, joissa mies pukeutuu naiseksi, on Mrs Doubtfire herttaisuudessaan, "ysäriydessään" ja sekopäisyydessään ykkösluokkaa. Tarinaa on helppo seurata ja vaikka lapsilla on tarinassa merkittävä osa, ei kokonaisuus ole silti liian "lapsellinen" vaan siitä voi todella nauttia kaikenikäiset, joihin tämäntyyppinen kevyt ja harmiton huumori uppoaa.

Suuria yllätyksiä juonenkulussa ei tapahdu, mutta hyvänmielen komedioissa se on toisaalta juuri se juju. Jos haluaa takuuvarmasti katsoa leffan, jossa suosikkihahmo ei kuole tai jossa ei ryvetä eron jälkeisessä itsesäälissä sohvan pohjalla, niin silloin Mrs Doubtfire on paikallaan. Sanokoon siis kuka mitä tahansa, niin sitä ei käy kieltäminen, etteikö Robin Williams loistaisi tässäkin rainassa ja koknaiskuva leffasta olisi taatusti vähintäänkin puolet tylsempi, jos pääroolissa olisi joku muu. Paitsi ehkä Jack Nicholson voisi olla myös hyvä valinta, jos haluttaisiin kallistua enemmän tuonne mielipuolisuuden rajalle. Ja toisaalta: onhan se aina mukava katsella leffaa, missä seikkailee karismaattinen Pierce Brosnan.

Joten kyllä, Mrs Doubtfire on näin 23 vuotta myöhemminkin laadukas komedia, jonka pariin tulen varmasti vielä myöhemminkin palaamaan. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.