tiistai 9. toukokuuta 2017

Harry Potter ja Feeniksin kilta (2003)

Harry Potter ja Feeniksin kilta on Potter-sarjan viides osa, jossa Harry siirtyy Tylypahkassa viidennelle luokalle samaan aikaan, kun Voldemortin nimen palaaminen ihmisten huulille kuohuttaa velhokansaa.

Tarinan alkupuolella ankeuttajat ilmestyvät Liukuristentielle, ja pelastaakseen itsensä ja Dudley Dursleyn, joutuu Harry taikomaan, vaikka alaikäisten taikominen jästimaailmassa on kielletty. Harrylla ei vain ole vaihtoehtoja, jos ei halua joutua ankeuttajien uhriksi. Taikominen ei jää Taikaministeriöltä tietenkään huomaamatta vaan Harry kutsutaan kuulusteluihin, ja Harry on siksi kovasti hermona. Jo kirjan alussa huomaa, että Harrylla alkaa puskea teini-ikä kunnolla päälle, kun kiukuttaa ja ärsyttää, kun asiat eivät suju kuten hän tahtoisi.

Jotain outoa on ilmassa, koska Harry ei saa edes parhaimmilta ystäviltään vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja tämä häntä suututtaa vielä lisää, koska hänestä tuntuu, että hänet on jätetty täysin kaiken ulkopuolelle ja hänen kuitenkin pitäisi omasta mielestään saada tietää kaikki. Onhan hän taistellut Voldemortia vastaan ja tehnyt useita muitakin mahtavia tekoja, joita velhoystävät eivät. Joten eihän häntä siksi pitäisi jättää pimentoon.

Kun lopulta koittaa aika palata takaisin Tylypahkaan, ovatkin asiat siellä aivan toisin. Taikaministeriöstä on paikalla koulun toimintaa valvomassa Dolores Pimento. Jos asiat eivät aiemmin olleet sekaisin, niin Pimento kyllä pitää huolen siitä, ettei Tylypahkassa opiskelijoilla tai opettajilla käy arki tylsäksi.

Feeniksin killassa on reilut tuhat sivua, ja muutamassa kohdassa mietin, että tarinaa olisi vähän voinut tiivistää, koska paikoittellen kerronta tuntui menevän jaaritteluksi. Satunnaisia suvantokohtia lukuunottamatta tarina kuitenkin eteni sujuvasti ja kuvioihin tuotiin jälleen persoonallisia uusia hahmoja. Harvoinpa tulee niin paljon ärsyynnyttyä yhdestä hahmosta kuin nyt ärsyynnyin Pimennosta. Toistuvasti toivoin, että eikö joku voisi muuttaa hänet taikasauvalla sammakoksi tai mitä tahansa, kunhan hänestä päästäisiin mahdollisimman pian. Toisaalta Rowling kyllä teki hänestä mielenkiintoisen hahmon, joka toi oman säväyksensä tämänkertaiseen tarinaan, että oikeasti ei tietenkään halunnut, että Pimennon tarina päättyy liian pian.

Koska pidin Harry Potter ja liekehtivä pikari -kirjasta niin paljon, niin tämä ei aivan yltänyt samoihin fiiliksiin, vaikka loppua kohti edetessä kirja muuttui vetävämmäksi ja paljastettiinpa muutamia mielenkiintoisia asioita. Voldemortin paluuta valmistellaan tässä kirjassa siihen malliin, että saapa nähdä millainen on sitten viimeisen kirjan lopullinen taisto, johon Potter ja Voldemort mitä ilmeisimmin tulevat päätymään. Tai näin ainakin veikkaan, että Voldemort on vielä viimeisessäkin kirjassa mukana.

Erityisesti pidin tässä kirjassa Dumbledoren roolista. Hän on toki aina ollut voimakkaasti läsnä myös silloin, kun Harry, Hermione ja Ron ovat vieneet huomion sankariteoillaan. Koin tällä kertaa, että hän oli jollain tapaa aktiivisemmassa ja tärkeämmässä roolissa kuin aiemmin. Pidän kovasti hänen hahmostaan, sillä hän vaikuttaa juuri sellaiselta, jollaiseksi miellän merkittävän vanhan velhon, jolla on kokemusta enemmän kuin monilla velhoilla yhteensä. Olen kuullut, että viimeisessä kirjassa eivät kaikki hahmot välttämättä selviä hengissä, niin toivon todella, että Dumbledore säästyisi. Saa nähdä, sillä seuraavaksi hyökkään Harry Pottter ja puoliverinen prinssi -kirjan kimppuun.


Kuittaa tällä Potterilla vuoden 2017 lukuhaasteen kohdan 18.:kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.