torstai 27. huhtikuuta 2017

TOP 15 Nylon Beatin parhaat biisit, #15: 12 apinaa (2003)

Nightwishin parhaimmat biisit tuli taputeltua jo alkuvuodesta, joten siirrytään TOP-listauksissa nostalgisempiin tunnelmiin ja huomattavasti kevyemmän musiikin pariin. Nyt on vuorossa ysärisuosikkini, Nylon Beatin, parhaimmat biisit, joka sai (minun yllätyksekseni) toiseksi eniten ääniä, kun syksyllä kyselin kävijöiltä mielipidettä, minkä artistin tuotanto pannaan seuraavaksi paremmuusjärjestykseen. (Nightwish sai eniten ääniä.) Sen jälkeen, kun Nylon Beat alkuvuodesta esiintyi yksityisbileissä muutamaan otteeseen ja kuvia ilmestyi Instagramiin, olen saanut muutamia pyyntöjä, jos voisin kirjoitella blogin puolelle jotain yhtyeeseen liittyvää. Eli kuittaillaan tällä TOP-listauksella myös nuo pyynnöt.

En ole aktiivisesti kuunnellut Naikkareiden biisejä vuoden 2004 jälkeen, joten onkin oikeastaan hauskaa palata takaisin bändin pariin, joka merkitsi lapsuus- ja teinivuosina käsittämättömän paljon. Nylon Beat ei tuolloin ollut vain musiikkia vaan jotain paljon suurempaa, joka auttoi eteenpäin huonoinakin hetkinä. Tarkemmin matkastani bändin mukana voit lukea aiemmin julkaisemastani Nylon Beat -muistelosta.

Nostalgisten biisien listaaminen on eri tavalla haastavaa kuin sellaisten artistien, jotka ovat nykyhetken suosikkeja. Ysärisuosikkien kohdilla biiseihin liittyy niin paljon muistoja ja tunnetiloja, että välillä tuntuu -niin hölmöltä kuin se ehkä kuulostaakin- kuin laittaisi omia lapsuus-/teinimuistojaan järjestykseen. Mutta listaus on nyt joka tapauksessa tehty ja se on aika julkaista.

Nylon Beatin parhaimpien biisien listauksen aloittaa 12 apinaa. Biisi oli samannimisen albumin ensimmäinen sinkkulohkaisu vuonna 2003.Kuulin biisin ensimmäistä kertaa Järvenpään keikalla ennen varsinaista sinkkujulkaisua, kun soittivat keikalla muistaakseni kolme uutta biisiä (Nukutaan oli ainakin yksi, mutta kolmatta en enää muista. Ehkä Psykedeliaa?). Ihastuin biisiin saman tien, vaikka sanat menivätkin niin nopeasti, ettei niistä ehtinyt saada ihmeemmin kiinni.

Kun julkaisuajankohta läheni, kerrottiin nylonbeat.orgin keskustelupalstalla, että biisi on jo annettu yhdelle radiokanavalle (olisikohan kanava ollut YleX?). Joku foorumilla kehotti, että soittakaa kanavalle/laittakaa meiliä, että saadaan biisi soittoon. Faniyhteisö teki tehtävänsä ja muistan, miten istuin radion vieressä sormet rec-nappulalla odottamassa biisin alkamista. Radiojuontaja oli hieman huvittunut, kun alotti spiikkinsä, joka oli sisällöltään kutakuinkin seuraava: "En tiedä, mistä olette kuulleet, että meillä on täällä jo Nylon Beatin sinkku 12 apinaa, mutta toivomuksia on tullut niin paljon, että täytyyhän ne täytttää. Eli sormet valmiiksi äänitysnappuloille, sillä tästä se lähtee." Tässä saan taas ihmetellä oman muistini valikointia: tärkeimpiä asioita saa hakata päähän työllä, tuskalla ja hiellä, mutta sitten radiojuontajan muutaman lauseen puheenvuoro on muistissa vielä 13 vuotta myöhemmin. On tähänkin varmaan jonkinlainen logiikka olemassa.

Sain biisin nauhalle ja sitä sitten tuli luukutettua niin paljon, että taisivat jo vanhemmatkin kysyä, kuuntelenko enää muuta. Ja totta kai sitten biisin sanotuksia ruodittiin myös nb.orgissa, kun mietittiin, onko se nyt "kasipallona pois" vai "kasi pallona pois", ja mitä sillä haetaan. Eipä kai sen kummempaa kuin miehien joukosta sen oikean etsimistä, kun väärät tipahtavat matkalla pois. Tässä tapauksessa ei olekaan kolmas, joka toden sanoo vaan kahdestoista, joka on se oikea. Positiivisen menevä ja tarttuva biisi, jossa on hyväntahtoista huumoria ja hauskat taustat.


"Neljäs myrkkyä joi, viides sormuksen toi, viikon mieleni maltoin, mutta kuudes poltti lemmensillan."

1 kommentti:

.