tiistai 3. tammikuuta 2017

TOP 25 Nighwishin parasta biisiä, #6: Higher Than Hope (2004)

Once-albumin (2004) päättää Higher than hope -biisi, joka on listaukseni 6. paras Nightwishin biisi.

Higher than hope on tehty syöpää sairastaneen Marc Bruelandin muistolle. Marc ihastui Nightwishiin Walking in the air -kappaleen kautta etsiessään uusia biisejä DJ-keikoilleen. Biisi oli miehelle kyllä tuttu jo lapsuudesta, mutta Nightwishin versiossa oli jotain uutta ja mieleenpainuvaa, joka teki lähtemättömän vaikutuksen. Marcin äiti omalta osaltaan edisti sitä, että Marc lopulta pääsi yhteyksiin Tuomas Holopaisen kanssa, ja lopulta miehistä tuli ystävät. Marc jopa pääsi käväisemään lavalla ennen Walking in the air -biisin esitystä.

Tuomas sai Marcin vahvuudesta ja rohkeudesta inspiraation biisiin, ja loppupuolella kuullaankin otteita yhdestä Marcin haastattelusta. Vieläkin surullisemman tarinasta tekee se, että Marc ei elänyt niin kauan, että olisi ehtinyt valmiin biisin kuulemaan.

Jo ennen taustatarinan tuntemista pidin biisiä yhtenä Nightwishin koskettavimmista ja sellaisena, joka tuntui suuremmalta kuin mikään muu musiikki. Higher than hope on yhtyeen tyyliin ja myös tarinan sanomaan sopien mahtipontinen, ja suuremman tarinan taakse katsoessaan voi aistia jopa lohtua. Biisissä liikutaan surullisissa tunnelmissa, mutta silti maailmankaikkeus on suurempi kuin yksi ihminen, ja vaikka ihminen on poissa, unelmat ja toiveet jatkavat omaa matkaansa jäljelle jääneiden joukossa. Higher than hope verhoaa päivät ja yöt tummaan, muodottomaan usvaan, jossa toivon säilyttäminen on haasteellista, päivittäistä taistelua. Silti on olemassa tietoisuus siitä, että synkkyyden takana, jossain tuolla kaukana nousevan auringon säteissä on vielä reitti halki epätoivon ja pimeyden.

"Now my dreams are left to live through you"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.