tiistai 10. tammikuuta 2017

TOP 25 Nighwishin parasta biisiä, #4: Wish I Had an Angel (2004)

Once-albumilta (2004) sinkkunakin julkaistu Wish I had an angel on listaukseni neljänneksi paras Nightwishin biisi.


Jos olisin valinnut ykkösbiisin vain sillä perusteella, mitä olen luukuttanut eniten, olisi Wish I had an angel ollut kiistaton voittaja.
Biisi ei tehnyt ensimmäisellä kerralla lähtemätöntä vaikutusta, mutta radiosta kuulin sitä toistamiseen (hämmentävää kyllä, ei radio onnistunut pilaamaan biisiä) kuten myös hyllystäni löytyvältä Once-albumilta. Lähes huomaamatta biisi muuttuikin suursuosikikseni, ja saatoin toistaa sitä monta kertaa putkeen. Ajattelin aina välillä, että täytyyhän minun nyt jotain muutakin biisiä välillä kuunnella, mutta ei, halusin Wish I had an angelin vielä yhden kerran.

Livenä kuulin sen ensimmäistä kertaa Anetten laulamana, pre-Tuskan päätösbiisinä vuonna 2008. Enkä muista hetkeen suurempaa tykitystä kokeneeni, kun biisi pyroineen pärähti soimaan. Nightwish oli tulessa ja sai katsojat mukaan viimeiseen loppurutistusbiletykseen. Keikka oli ensimmäinen Nightwish-keikka, ensimmäinen kerta Tuskassa ja taisi olla jopa ensimmäinen merkittävämpi hevikeikkani. Tuo päivä on edelleen hyvin mielessä ja muistan, miten silloin ihastuin yleisön moitteettomaan käyttäytymiseen. Silloin huomasin, että hevikonsertissa ei tule kyynerpäästä tarkoituksellisesti kuten popkeikoilla ja sen, että vaikka porukkaa on silmänkantamattomiin, niin silti on koko ajan tilaa hengittää. Se oli upeaa ja poikkeuksellista verrattun aiempiin kokemuksiini.

On tietysti vaikea sanoa, miten biisiin suhtautuisi, jos sen olisi alunperin laulanut pelkästään Tarja. Sanoisin kuitenkin tämän version valossa, että duetointi tekee biisistä elävämmän ja jopa raaemman. Marco on täydellinen omalla alueellaan (jälleen) ja tuo biisiin oman kieroutuneen vivahteensa Tarjan lumoavan enkelimäisenä, mutta ei täysin viattomana, soivan laulun rinnalle. Wish I had an angelin demoversio on poikkeuksellisen hyvä sekin, koska yhdessä vaiheessa kuuntelin sitä paljon enemmän kuin albumiversiota. Demoversion rosoisuus melkeinpä toimii biisin tekstin kanssa paremmin kuin viimeistelty versio. Molempi parempi. Teksti on tässä biisissä mielestäni aika helposti tulkittavissa enkä ainakaan vielä ole keksinyt sanojen taustalle jotain sellaista tarinaa, jota ei sanoissa selkeästi jo ilmaistaisi. Syntejä, viattomuutta, himoa, kauneutta ja mielen pimeyttä samassa paketissa.

"Deep into a dying day
I took a step outside an innocent heart
Prepare to hate me fall when I may
This night will hurt you like never before"
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.