keskiviikko 18. tammikuuta 2017

TOP 25 Nighwishin parasta biisiä, #2: Bless the Child (2002)

Century child -albumi (2002) on tuonut korviemme iloksi Bless the child -biisin, joka kuuluu aina ja ikuisesti Nightwishien parhaimpien biisien listalle ja tällä kertaa sijalle kaksi.

Listaukseni on ollut aika CC-painotteista, ja albumi onkin minulle yksi yhtyeen tärkeimmistä, koska jo ensimmäisillä kuuntelukerroilla en onnistunut löytämään albumista mitään vikaa. Ostin sen levymessuilta kauan sitten ja tuskin maltoin odottaa, että pääsen siihen tarkemmin tutustumaan. CC:tä kuuntelin aikoinaan myös kannettavalla CD-soittimella, joka ei kyllä ollut näin jälkikäteen ajateltuna erityisen käyttäjäystävällinen kokonsa tai soitonlaadun puolesta. (Jos laittoi soittimen väärään asentoon laukussa, eipä enää pyörittänyt levyä. Tai jos vähän otti juoksuaskelia, niin sitten juoksi kyllä biisitkin.)

Bless the child tuli tutuksi ensin "yhtenä CC-albumin biisinä" ja vaikka poikkeukselliselta kuulostikin, saavutti se vakaamman suosion vasta useamman kuuntelukerran jälkeen. Biisin intro on kuitenkin aina ollut sellainen, että se johdattelee mieleenjäävästi tuohon tummasävytteiseen, herkkään maailmaan ja ainutlaatuisiin tunnelmiin.

Kuten toistuvasti aina Nightwishin biisien kohdalla totean, niin myös Bless the childin sanoitusten runollisesta kauneudesta kertoo jotain se, että ilman taustamusiikkia, pelkästään sanoja lukemalla, kulkevat kylmät väreet aina käsiä pitkin selkärankaan. Teksti toimisi loistavasti erillisenä runonakin, ja melkeinpä jokainen lausekin ansaitsisi kunniamaininnan. Tarinassa sukelletaan ihmismielen syvimpiin ajatuksiin, rakkauden kaipuuseen, tunteiden kadottamiseen ja yksinäisyyteen, jopa turhautumiseen. Biisistä syntyviä fiiliksiä on vaikea lähteä erittelemään, koska tekstin, sävellyksen  ja Tarjan upean tulkinnan yhteistyö antaa mahdollisuudet useammille ajatuksille ja tunnetiloille, joita haluaa vain fiilistellä biisin tahtiin irtautuen pois tästä maailmasta. Erityisesti minua on aina kiehtonut biisin tuoma ajatus, että mikä on riittävän pitkä aika ajatella toista henkilöä, jotta tästä syntyy muisto (maailmankaikkeuteen).


"Think of me long enough to make a memory
Come bless the child one more time
"
1 kommentti:

  1. Century Child on minustakin kokonaisuudessaankin loistoalbumi :)

    VastaaPoista

.