torstai 19. tammikuuta 2017

Jenni Vartiainen: Turvasana (2017)

Jenni Vartiainen julkaisi vihdoin uutta materiaalia Turvasana-singlen muodossa. Terra ilmestyi vuonna 2013, joten olen kyllä jo hyvän aikaa ehtinyt ajatella, että koska kuullaan jotain uutta. Vielä ei ole albumin julkaisupäivämäärää ilmoitettu, mutta kaippa se viimeistään syksyllä ilmestyy.

Turvasana on tehty yhteistyössä Jurekin kanssa, joka on tuttu mm. Antti Tuiskun, Johanna Kurkelan ja Erinin albumien tuottajana. Ennakkotietojen perusteella jotkut ovat punastelleet biisiä kuunnellessaan ja jossain myös mainittiin, että Vartiainen tekisi tulevalla albumilla jotain aivan toisin kuin aiemmin. Joten odotukset olivat kovat tälle ensisinkulle.

Biisin tuntee Vartiaisen biisiksi, mutta se ei kuitenkaan ole toisintoa aiemmasta tuotannosta. Jurekin mukaantulo varmasti vaikuttaa siihen, että saundimaailmaan on tuotu hitaasti kasvavia konemaisen koukeroisia ääniä, jotka luovat uudenlaisen sävyn biisille. Tuottajilla ja säveltäjillä on aina omanlaisensa tyyli, ja joidenkin kohdalla olen huomannut, että he tekevät toistuvasti samaa kuviota vähän eri muodossa. Kun kuulin, että Jurek on Jennin biisin taustalla, en varsinaisesti hyppinyt ilosta, koska ajattelin, että biisiä ei erota muun massan joukosta. Ehkä Jennillä on ollut biisin teossa riittävästi sanavaltaa tai sitten Jurek on monipuolisempi kuin ajattelin, mutta joka tapauksessa alun pelkoni osoittautui onneksi turhaksi. Taustojen äänimaailma loksahtaa kivasti yhteen tekstin kanssa ja tuntuu, että biisi on juuri tämäntempoisena oikealla raiteella, joten kyllä tätä mielellään kuuntelee.

Turvasana on koukuttava biisi, joka sopii Jennin suuhun, ja rikkoo sopivasti sitä tyyliä, jota Jenniltä (ehkä) odotetaan. Teksti ei nyt niin hurja ja roisi ole kuin etukäteen mediassa vihjailtiin, mutta tykkään kovasti biisin härnäävästä tunnelmasta ja flirtistä. Ja kyllähän Turvasana on rohkeampi kuin aiemmat biisit. Nettiin-biisissähän Ilpo kylläkin vähän kosketteli itseään, mutta muuten on liikuttu enimmäkseen perinteisemmissä rakkauslauluissa, kaipuussa ja epävarmuudessa. Lisäksi biisistä tulee väistämättä mieleen, että jos Fifty Shades of Grey -leffalle haluttaisiin suomalainen tunnari, niin tämä olisi kelpo valinta, koska samantyyppistä teemaa käsitellään ja onhan biisissä vähän sellaista rytmiäkin, joka sopisi leffan taustalle.

Tykkään Turvasanasta huomattavasti enemmän kuin Terra-albumin ensimmäisestä sinkusta (Junat ja naiset). Vaikka Junat ja naiset oli menevämpi, niin Turvasana on koukuttavampi ja iskevämpi. Tämän perusteella tuskin maltan odottaa, mitä muuta tuleva albumi kätkee sisäänsä.

"Sano se sana."

2 kommenttia:

  1. Jenni Vartiainen on vähän myöhässä:Hihhii...) Kromatut Kuninkaat antoi Jennille vastauksen jo vuosi sitten kappaleellaan ”EI TURVASANAA”. https://www.youtube.com/watch?v=8bIRN2kBzCE
    Löytyy myös Spotifysta ja onkin kuunneltu jo miltei 20 000 kertaa.

    VastaaPoista

.