torstai 15. joulukuuta 2016

TOP 25 Nighwishin parasta biisiä, #9: Beauty of the Beast (2002)

9. paras Nightwishin biisi on Century child -albumin (2002) päättävä jättibiisi Beauty of the beast. Biisi jakautuu kolmeen osaan (Long lost love, One more night to live ja Christabel) ja sävellystyössä on mukana ollut Tuomaksen lisäksi Marco ja Emppu.

Pedon kauneudessa on kolme osaa, mutta ne sulautuvat toisiinsa niin saumattomasti, että vaikka kyseessä voisikin olla kolme eri biisiä, ovat ne silti samaa kokonaisuutta. Sama kyllä pätee kaikissa Nightwishin jättibiiseissä, jotka koostuvat useammasta osasta. Tuomaksella on selittämätön kyky luoda vaikkapa 30 minuutin biisi ilman, että se tuntuu liian pitkältä. Beauty of the beast on "vain" kymmenisen minuuttia pitkä, mutta sitä voisi kuunnella paljon pidempäänkin. "All this beauty is killing me."

Biisin koukuttavin tekijä on tietysti monimuotoiset melodiat, jotka kertovat omaa tarinaansa, mutta ovat silti osa suurempaa kokonaisuutta täydessä harmoniassa. On vaikea sanoa, mikä kolmesta osasta olisi suosikkini, mutta jos pitäisi valita, niin ehkäpä One more night to live nousisi astetta korkeammalle tässä hyvin tasaväkisessä kisassa. Siihen sisältyy eniten tekstiä, eniten kerrontaa siitä, millainen tämä peto on, joka tuntee kipua ja surua, epäilee omaa tarkoitustaan, mutta kaipaa silti hyväksyntää ja rakkautta. Minkälaatuista se rakkaus sitten on, se jääkin kuulijan tulkittavaksi.

Christabel-osuus ei paljoakaan tarjoa toivoa biisin alussa kerrotulle tarinalle vaan aika syvässä suossa tunnutaan tarpovan edelleen, kun sävelet hiljalleen vaikenevat ja katoavat maailmankaikkeuteen. Kuulijan jää hämmentyneeksi taas yhdestä upeasta matkasta, jonka yhtyeen musiikki on onnistunut tarjoamaan.


"All of my songs can only be composed of the greatest of pains
Every single verse can only be born of the greatest of wishes
I wish I had one more night to live
"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.