maanantai 19. joulukuuta 2016

TOP 25 Nighwishin parasta biisiä, #7: Slaying the Dreamer (2002)

Century child -albumin (2002) viides biisi on Tuomaksen ja Empun yhdessä säveltämä mahtipontinen ja iskevä Slaying the dreamer.

Hakeuduin biisin pariin luettuani Nightwishista kertovan kirjan, jossa kerrottiin, että Tuomas teki "Dreamerin" purkaakseen ärsytystään ja turhautumistaan. Idean laukaisi muistaakseni nimenomaan ihmisten kaksinaamaisuus ja pinnallisuus sekä ymmärtämätön kritiikki Tuomasta/Nightwishia kohtaan, ja nimenomaan pääasiassa lehdistön ja kriitikoiden puolelta. Taiteilijahan sitten tietysti kuittailee nämä asiat takaisin musiikin muodossa. Kirja on tällä hetkellä muualla lainassa, joten en saa nyt tarkistettua tarkempia yksityiskohtia.

Omin biisin suosikkeihin samantien, koska kertojan tuntemukset ovat varsin osuvasti kuvailtuja ja samaistuttavia, sillä johtui kyllästyminen ja turhautuminen typeriin ihmisiin sitten mistä syystä tahansa, niin Slaying the dreamer kiteyttää tunnetilat täydellisesti. Joskus on itselläkin vaikkapa niitä hetkiä, kun tekisi mieli todeta (huutaa): "I truly hate you all".  Vaikka oikeasti ei vihaakaan ketään (viha on kovin voimakas sana), mutta se, miten Marco tuo karjaisussaan esille kaikki lauseeseen sisältyvät patoutumat ja räjähdysalttiit ajatukset, on napakymppi. Tuntuu, että juuri tuossa kohtaa päästetään viimeisetkin ajatukset vapaaksi, sylkäistään halveksunta ilmoille, ja sitten voidaankin hengähtää, rauhoittua ja unohtaa.

Kokonaisuudessaan alusta loppuun jatkuva tykitys, runollisten sanan säilien harkittu heittely ja jopa marttyyrivivahteet korostavat biisin puhdistavaa vaikutusta ja ennen kaikkea ovat tyylikäs tapa näyttää keskisormea ja sen jälkeen jatkaa oman tiensä kulkemista.


"Put a stake through my heart!
And drag me into sunlight
So awake for your greed
As you’re slaying the dreamer
"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.