torstai 8. joulukuuta 2016

TOP 25 Nighwishin parasta biisiä, #12: Dead to the World (2002)

Dead to the world (2002) löytyy Century child -albumilta ja on minun listauksellani 12. paras Nightwishin biisi.

Dead to the world päästää Tarjan lisäksi ääneen myös Marcon, ja voimakaksikon duetointi tekee biisistä eläväisemmän. Biisi vakuuttaa jo introllaan eikä sitä seuraavat minuutit suinkaan huonompia ole. Sävellys ei tarvitsisi sanoja tuekseen, mutta sanoitukset toki luovat kerrotun tarinan ja luodun maailman helpommaksi hahmottaa.  Toisaalta instrumentaaliversio antaa kyllä mahdollisuuden luoda täysin omat videot, joka sekään ei ole huono vaihtoehto.

Tarja ja Marco ovat tasavertaisen hyviä tulkinnassaan, niin silti hippasen enemmän tykkään Marcon revittelyistä tämän biisin kohdalla. Niissä on sitä omaa sävyä, joka jää mieleen ja joka erottaa Marcon muista heviäijistä. Erityisesti "heaven queen" -kohdat saavat kylmät väreet aikaa koko kropassa, vaikka kyllä Tarjakin pisteet kotiin vetää vaikkapa aivan biisin lopussa. Upeaa äänenkäyttöä ja tunnelmanluontia kokonaisuudessaan.

Dead to the world vie mukanaan runoilijan ajatuksiin ja maailman tarkkailuun. Hetki, jossa maailmamme on unohtanut viattomuuden puhtauden ja kauneus on jäämässä pelon jalkoihin, ja yksilöt ovat kokonaisuutta ajatellen yhdentekeviä. Mutta toivo ei ole maan päältä kokonaan kadonnut vaan se on tuolla odottamassa uudelleensyntymistä ja siihen uskojaa.

"As he died, he will return to die in me again
Weaving the cloth, giving birth to the Century Child
Who gave his life not for the world but for me
Innocence reborn once more"Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.