perjantai 9. joulukuuta 2016

TOP 25 Nighwishin parasta biisiä, #11: Dead Boy's Poem (2000)

Nyt ollaan jo lähellä kymmentä parasta biisiä, ja sijalle 11 päätyi "mother of all Nightwish-songs" Dead boy's poem Wishmaster-albumilta. Sen lisäksi, että kuolleella pojalla on oma biisi, käy se myös näyttäytymässä myöhemmässäkin tuotannossa. Kuten tässäkin biisissä esiintyvä Ocean Soul on nähty useammin kuin kerran.

Muutama tuttu Nightwish-diggari kyllä antaisi minulle huutia, että DBP on näin kaukana ykkössijasta. Tämä kun on monen mielestä eeppisin, mahtavin ja hienoin ikinä sävelletty ja laulettu NW-kipale. Onhan se, mutta niin on moni muukin. Pitkän pyörittelyn ja veivaamisen tuloksena päädyin kuitenkin lopulta siihen, että muutama biisi menee edelle enkä voi enää tässä vaiheessa muuttaa TOP10:n järjestystä.

Dead boy's poem tuli minulle tutuksi, kun ensimmäistä kertaa kuuntelin Wishmaster-albumia. Harvinaista kyllä, Nightwishin kohdalla en ensin lainannut levyjä kirjastosta vaan ostin ne suoraan omaan hyllyyn. Olisinko sitten jo muutaman kuullun biisin perusteella osannut alitajuisesti arvata, että kyllä näitä levyjä tulee kuunneltua, vaikka niitä ei ennakkokuuntelisi. DBP ei kuitenkaan vakuuttanut ensimmäisillä kuuntelukerroilla. Biisi oli mielestäni pitkäveteinen ja mitäänsanomaton, täysin ilman tarttumapintaa. En suoranaisesti inhonnut biisiä, mutta en tuolloin olisi sen puolesta liputtanutkaan. Mieli kyllä muuttui muutaman vuoden sisällä ja sieltä se hiljalleen nousi yhdeksi suurimmaksi suosikikseni.

Nimensä mukaisesti biisi kokonaisuudessaan on koskettava ja sydäntäsärkevä runo, mestariteos. Se alkaa hiljaa kuiskaten, mutta kasvaa hetki hetkeltä tätä maailmaa suuremmaksi kappaleeksi. Yksistään toteamus"My loveletter to nobody" kuvastaa epätoivoa, menetettyä lämpöä ja luovuttamista, joten kuulija pannaan todella koville biisin jokaisena hetkenä. Miksi hän sitten kirjeen kirjoittaa, kun aavistaa, ettei kukaan sitä saa tai kuule? Surullisen sielun viimeinen henkäys vai kuitenkin pieni toive siitä, että joku jossain sen näkisi ja maailma muuttuisi?


"Never sigh for better world
It’s already composed, played and told
Every thought the music I write
Everything a wish for the night
"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.