keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Spotifyn musiikkivuosi 2016 (yhteenveto)

Viime vuosina Spotify on laatinut kuuntelukäyttäytymistä mielenkiintoisia tilastoja, joita on ollut kiva vertailla aiempaan vuoteen ja kavereiden kanssa. Tänä vuonna Spotify päätti uudistua eikä My Year in Music -tyyppistä yhteenvetoa ollut saatavilla samaan tapaan kuin viime vuonna. Tänä vuonna tilastot lähetetään sähköpostina (jos on muistanut ruksia omista asetuksistaan kohdan, jossa hyväksyy mainospostin vastaanottamisen). Sähköpostissa tulevat tilastot ovat paljon suppeampia ja kriteereitäkin on paljon vähemmän. En tykkään yhtään tällaisista uudistuksista ja mitä Spotifyn forumilta olen lukenut, niin eivät tykkää monet muutkaan. Toivottavasti tästä lähtee sen verran palautetta, että ensi vuonna palataan entiseen, koska juuri laajamittaisempi yhteenveto on mielestäni tehnyt Spotifysta mielenkiintoisemman kuin kilpailijoistaan. Himokuuntelijat kun haluavat dataa omista kuuntelukäyttäytymisistään ja tämän vuoden versio ei ole kovinkaan kummoinen.

Jäin kovasti kaipaamaan etenkin kuunnelluimpien albumien listausta tai musiikinkuunteluun käytetyn ajan vertausta viime vuoteen. Lisäksi olisin halunnut tiedon viime vuoden tapaan siitä, että montako kertaa olen biiseistä suosituinta/suosituimpia kuunnellut. Mutta no, mennään nyt näillä, mitä on tarjolla.


Vuoden 2016 tilastot antavat vain kolme kuunnelluinta biisiä.
1. Vesala: Älä droppaa mun tunnelmaa
2. Vesala: Tytöt ei soita kitaraa
3. Vesala: Rakkaus ja maailmanloppu
Viime vuonna TOP 5 puolestaa näytti tältä:
1. Rammstein: Du riechts so gut
2. Vesala: Tequila
3. Lindemann: Praise abort
4. Rammstein: Der Meister
5. Rammstein: Wollt ihr das Bett im Flammen sehen


Vuonna 2014 Spotify puolestaan antoi 10 (!) kuunnelluinta biisiä
1. Michael Jackson: Blood on the dance floor
2. Club for five: Ostoskävelyllä
3. Justin Timberlake: True blood
4. Pitbull: Feel this moment
5. Justin Timberlake: Sexyback
6. Michael Jackson: In the closet
7. Shaggy: It wasn't me
8. Inner Circle: Sweat
9. Juanes: La Luz
10. Christina Aguilera: Car wash


Aika paljon on tullut Vesalan biisejä kuunneltua, koska edes Rammstein ei ole päässyt kärkisijoille. Vaikka Vesala-albumia olenkin kuunnellut todella paljon, en ajatellut, että kolmen kärkeen ei muita mahtuisi. Ja ennen kaikkea olisin ajatellut, että Rakkaus ja maailmanloppu olisi ollut ykkönen, koska mielestäni sitä olisin kuunnellut eniten. Saa nähä, mitä tilastoille sitten tapahtuu, kun Vesala julkaisee seuraavan sooloalbuminsa.

Kun pari vuotta sitten Spotify on antanut käyttäjille 10 parasta biisiä ja nyt vain kolme, niin herää kysymys, että onko säästötalkoot yltäneet jo tällekin osastolle?


TOP 5 kuunnelluinta artistia v. 2016
1. Rammstein
2. Christina Aguilera
3. Vesala
4. Nightwish
5. Leevi and the Leavings


TOP 5 vuonna 2015 
1. Rammstein
2. Agnetha Fältskog
3. Christina Aguilera
4. Leevi and the leavings
5.  ABBA

TOP 5 vuonna 2014
1. Christina Aguilera
2. Agnetha Fältskog
3. Leevi and the leavings
4. ABBA
5. Justin Timberlake


Kuunnelluimpien artistien TOP 5:n lopputulos oli sekä odotettavissa että yllätys verrattuna viime vuoteen. Osasin arvata, että Rammstein on kuunnelluin ja muita tuloksia olisin epäillyt väärennetyiksi, mutta Agnetha Fältskogin ja ABBAn tipahtaminen listalta yllätti aidosti. Kuuntelen toki musiikkia muutakin kautta kuin Spotifysta, mutta kyllä tämä siltikin aika lähellä totuutta varmasti on.

Nähtävästi ihminen jaksaa yhtä albumia (Vesala) kuunnella ihmeen paljon vuoden aikana, koska se pärjää vertailuissa sellaisille artisteille, joilta tarjontaa on huomattavasti enemmän. Kertonee jotain siitä, että Vesalan debyytti on ollut aidosti laadukasta ja omaan makuun sopivaa musaa, joka kestää kulutusta eikä ole vain hetken huumaa, joka kestää vain hetken aikaa albumin ilmestymisen jälkeen.


Ja vielä suosituimmat genret tänä vuonna
1. Finnish pop
2. Dance pop
3. Pop
4. Euro pop (hahaa, ysäri?)
5. Pop rap (Whaat??)

En ollut itselleni laittanut ylös viime vuoden genrejä, jos ne nyt oli saatavilla, joten vertailua ei tämän osilta pääse tekemään. Koska kuitenkin kuunnelluimmat artistit olivat aika lailla samat, niin varmaan viime vuonna myös pop on ollut pääosassa genrelistassa. Ihmettelen kyllä, että huolimatta siitä, miten paljon Rammsteinia Spotifyn kautta kuuntelen, ei kyseinen genre muka pääse viiden parhaan joukkoon. Ja en kyllä oikeasti tajua, että mitä ihmettä on pop rap? En kuuntele rappia, en ole edes kaappifani, niin olisi ihan hauska tietää, mitkä artistit/biisit tuohon genreen kuuluvat.

Kokonaisuudessaan Spotifyn kautta tuli kuunneltua 658:a eri artistia (viime vuonna luku oli 616), eli jotain uutta olen onnistunut tänäkin vuonna löytämään. Yhteensä eri biisejä puolestaan tänä vuonna tuli kuunneltua 1 920 kappaletta.

Lisäksi yhteenvetoon kuuluu vuoden kuunnelluimmista biiseistä tehty soittolista (101 biisiä). Tämä on kyllä plussaa tämän vuoden datassa. Jos vielä jaksaisi tallentaa kyseisen soittolistan (tai pitää sen vuoden loppuun asti soittolistalistassa), niin ensi vuonna voisi sitten suorittaa vertailuja, että mitä biisejä on tullut lisää tai poistunut. Tietysti vielä parempi olisi, jos näkisi jokaisen kappaleen kohdalla, montako kertaa se on soinut.

Elän edelleen siinä toivossa, että ensi vuonna on jälleen tilastoja saatavilla ja toivottavasti jotain parempaa kuin tämän vuoden supistetut listaukset. Koska palvelu kuitenkin tilastoja kerää, niin saisi siitä käyttäjilleenkin jakaa sellaiset versiot, jotka tyydyttävät tilastoista diggailevia.

Jos jotain ennusteita tässä vaiheessa uskaltaisin heittää, niin sanoisin, että Jarkko Aholan Romanssi ainakin pääsee kovaan kuunteluun, jopa voisi olla tilastoissa ensi vuoden Vesala. Rammstein varmasti pysyy edelleen ykköspallilla, koska keikkakalenteriini on merkattuna kaksi konserttia (Vantaa ja Tallinna), ja niitä pitää toki fiilistellä puoli vuotta ennen ja puoli vuotta jälkeen. Mitä enemmän näitä tässä pohdin, niin sitä hienompaa kyllä olisi, jos Spotifysta saisi tilastoja muutenkin kuin kerran vuodessa.
No, ensi vuotta odotellessa. ;)
2 kommenttia:

  1. Itsekin petyin Spotifyn suppeisiin tilastoihin. Ensi vuotta ajatellen kannattaa linkittää Spotify-tili Last.fm-palveluun, joka näyttää kuuntelukerrat ja muuta mielenkiintoista dataa ilman mielivaltaisia rajoitteita. Itse olen kerännyt kuunteludataa jo kymmenen vuoden ajan. Mukavaa seurata oman musiikkimaun kehittymistä vuosien varrella. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Olen tiedostanut Last.fm-palvelun olemassaolon, mutta en ole tähän mennessä vielä tutustunut tarkemmin sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Täytyykin ottaa homma haltuun ennen vuodenvaihdetta. :)

      Poista

.