torstai 3. marraskuuta 2016

TOP 25 Nighwishin parasta biisiä, #18: Kuolema tekee taiteilijan (2004)

Kuolema tekee taiteilijan on yksi harvoista suomenkielisistä Nightwish-biiseistä ja se on Once-albumin toiseksi viimeinen biisi ja samalla Nightwishin 18. paras biisi. Kuolema tekee taiteilijan julkaistiin Suomessa ja Japanissa singlenä marraskuussa 2004.

Usein mietin, mistä johtuu, että joillakin biiseillä on niin suuri ensivaikutus, että vaikkapa kahdeksan vuotta myöhemmin muistaa tarkalleen, missä ja millaisessa tilanteessa biisin on kuullut. Toisia biisejä kun ei muista enää seuraavana päivänä. Se on se jokin määrittelemätön, mystinen tekijä, joka osaa kaivaa tiensä milloin kenenkin ihmisen mieleen ja jäädä sinne.

Kaverini oli ostanut Once-albumin ja kun olin hänen luonaan käymässä, hän halusi aivan välttämättä kuunnelluttaa Nightwishia minulla. Sitä en muista, olimmeko mahdollisesti jo aiemmin asiasta puhuneet, että haluaisin levyä kuunnella. Niin tai näin, hän alkoi soittaa biisejä satunnaisessa järjestyksessä ja kehui jokaista hieman eri sanoin.

Kuolema tekee taiteilijan oli vaikuttavaa kuultavaa, koska muiden englanninkielisten joukossa olikin biisi suomeksi. Ja millainen biisi! Täydellinen todiste siitä, että Tuomas kirjoittaa koskettavasti myös suomeksi. Yhtyeellä toki on herkkiä ja koskettavia biisejä monia, mutta "Taiteilija" on yksi takuuvarmimpia itketysbiisejä. Tämä, jos mikä, on syvimmälle pinnan alle koskettavinta ja tyylikkäästi soljuvaa nuottien taidetta. Biisi on talvimaisemissa seilaava hengityksen viimeinen höyry ja kaipaava huokaus toivosta, vapaudesta ja sielun rauhasta.

"Luojani, luoksesi, anna minun tulla siksi miksi lapseni minua luulee" l


2 kommenttia:

.