maanantai 28. marraskuuta 2016

TOP 25 Nighwishin parasta biisiä, #14: Planet Hell (2004)

Jatketaan Nightwishin parhaiden biisien listausta Once-albumin (2004) parissa, jossa neljäntenä biisinä on Planet Hell ja tällä listalla kappale on puolestaan sijalla 14.

Planet Hell on moniulotteinen kuvaelma siitä, kun planeetalla on moni asia rempallaan, lapset kärsivät ja paremmasta huomisesta on turha haaveilla, sillä aitoa toivoa ei ole mainittavasti jäljellä. Ihmiskunta tuhoaa itse itseään eikä tunnu suuremmin siitä välittävän. Pyhimys toivotetaan tervetulleeksi helvettiin ja sotilas paratiisiin. Ainut, mitä kannattaa tehdä, on säästää muutama pennonen lautturille, joka vie joko manan maille tai jonnekin tuntemattomaan, josta ei ole tietoa, onko se parempi kuin nykyinen helvetti vai vielä jotain huonompaa. Biisi on värikäs ja mahtipontinen, mutta siinä on samaan aikaan synkkää harmautta ja luovuttamista. Planet Hell on mieleenjäävä ja omalaatuinen matka sanojen syövereissä ja musiikin aalloissa.

Planet Hell -biisissä erityisesti Marco pääsee loistamaan äänensä kanssa, vaikka koko bändi toki tekee osansa loistavasti - kuten aina. Muistelisin, että biisi on ollut alusta asti suurimpia suosikkejani, ja kun kuulin sen ensimmäistä kertaa livenä (Anetten aikaan), en voinut uskoa hetkeä todeksi. Lava muuttui savuavaksi liekkimereksi, pyrot grillasivat eturiviä (jossa itsekin hikoilin) ja tunnelma oli todellakin kuin pirullisimmasta helvetistä, kun Marco mulkoili silmillään vainoavasti kuin etsien sopivaa sielua uhrikseen. Vaikka albumiversio loistava onkin, niin tämän biisin kohdalla liveversio tekee biisistä yhden Once-albumin suurimmista tähtihetkistä.

"My 1st cry neverending
All life is to fear for life
You fool, you wanderer
You challenged the gods and lost
"Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.