tiistai 29. marraskuuta 2016

TOP 25 Nighwishin parasta biisiä, #13: Sleeping sun (1999)

13. paras Nightwishin biisi on tällä kertaa Sleeping Sun (1999), joka julkaistiin ensin maksisinglenä auringonpimennyksen kunniaksi, ja myöhemmin Oceanbornin uusintapainoksilla.

Ajatuksena oli ottaa TOP 25:n mukaan vain albumien alkuperäisillä painoksilla olleita biisejä, mutta en voinut millään jättää Sleeping sunia ulkopuolelle, joten oli pakko rikkoa sääntöjä. Ja sitä paitsi, voiko oikeasti olla sellaista Nightwishin parhaiden biisien listaa, jolta Sleeping sun ei löydy?

Toisinaan tilaustyönä tehdyistä biiseistä kuulee, että ne ovat hätiköiden tehtyjä ja sanat väkisin väännettyjä, mutta SS on osoitus siitä, että Tuomas Holopainen pystyy tekemään laadukkaan Nightwish-biisin, kun aihe on inspiroiva.  Auringonpimennyksessä on mielestäni juuri yhtyeelle sopivaa mystiikkaa ja luonnon voimakkuutta, jotta biisistä saa muuhun tuotantoon istuvan mahtiballadin.

"For my dreams I hold my life" on aina ollut pysäyttävä hetki biisissä lauseeseen sisältyvän hienon ajatuksen takia. Se ei ehkä ole kaikkein eeppisintä, mitä Holopaisen kynästä on lähtenyt, mutta jotain koukkua siinä on, koska tuota lausetta on tullut aikoinaan pyöriteltyä enemmänkin.

Sleeping sunin yksi hienoja piirteitä on myös se, että mielestäni Tarja, Anette ja Floor ovat jokainen onnistuneet tekemään biisistä omannäköisensä. Tarja on alkuperäinen ääni, joka loi biisin sanomaan auringonpimennyksen tuomaa viileyttä ja avaruuden mahtipontisuutta, Anette toi biisin lähemmäs maata ja auringon synnyttämä lämpö hiveli kuulijaa, ja Floorin ääni saa tekstiin valon kirkasta voimaa ennen pimeyttä ja vallitsevaan pimeyteen herkkyyttä.

Kuulin/luulin pitkään, että kohdassa "wistful oceans calm and red" olisi wistfulin sijaan laulettu wishful. Eihän tuo noinkaan mahdoton ole, sillä ajatus on lähelle samaa, joskin sävy hieman erilainen.

"Sorrow has a human heart
From my god it will depart
I’d sail before a thousand moons
Never finding where to go"
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.