sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Erin: SeliSeli (2016)

11.11.2016 Eriniltä ilmestyi kolmas soololevy, SeliSeli. Tähän mennessä albumilta on julkaistu kolme singleä: Sydäntä särkee, Kohta hänen ja Gangsta.

Sydäntä särkee oli biisinä ihan ok, muttei vahvimpaa puolta Erinin tuotannosta, kun taas Kohta hänen kolahti jo paremmin.

Aloitusraita, SeliSeli, on pirtsakka aloitus albumille ja tarttuva biisi, jonka mukaansatempaavan kertosäe pakottaa nopeasti laulamaan mukana. Sanoitus on tässä Erinin biisissä täysi kymppi, johon varmasti monet pystyvät samaistumaan. Varmasti yksi jos toinenkin saa itsensä kiinni siitä, että selittelee tekemisiään, vaikka oikeasti ei tarvitsisi. Aito, elämänmakuinen biisi. Hienoa. "En mä oikein ehdi ees rakastaa."

Gangsta oli alkuun vähän ärsyttävä, mutta kun jätin sen taustalle soimaan ja annoin sen hiljalleen avautua, niin huomaisinkin toistuvasti ajattelevani, että onpas tämä sittenkin mielettömän hyvä svengailubiisi. Erin osoittaa tällä biisillä olevansa monipuolinen artisti, joka voi kokeilla ja laittaa biiseihinsä erilaisia elementtejä, ja saada ne toimimaan. Gangsta on kuin hyvällä tavalla mielipuolinen sekoitus suomirappia, humppaa ja folkia.  "Älä tule hyvä tyttö, paha ämmä tarvitaan."

Kaikki eroaa -biisi on mielestäni jännä, sillä samaan aikaan kun se on hyvin Erinin näköinen biisi, on siinä yllättävästi myös kansainvälistä vivahdetta. Upean syvä biisi, jossa korva keskittyy kuuntelemaan erityisen tarkasti taustoja, jossa on paljon hienoja yksityiskohtia ja soljuvaa tunnelmaa. Hieno kokonaisuus, joka on SeliSeli-albumin parhaimmistoa.

Muijalauma feat. Sofa on Erinin tuotantoon hauska lisä, mutta biisi itsessään edustaa sellaista tyyliä, jolle korvani eivät lämpene. Vaikka biisissä viitataan hauskasti myös Naikkareihin, niin kokonaisuus on liian sekava. Tämän olisi kyllä voinut jättää pois albumilta.

Miten tätä ollaan? erottui heti muista biiseistä smurffipinniensä ansiosta. Vahva kertsi pitää otteessaan ja jokaista biisin seuraavaa sekuntia odottaa, että mitähän sieltä seuraavaksi tulee. Biisiä kuunnellessa alkaa pyöriä mielessä musiikkivideo: tytöt ja pojat pelaavat palloa kerrostalojen vieressä olevalla hiekkakentällä, ja myöhemmin osa samasta porukasta istuu baarissa, kun yksi tekee nolon itsestään. Laulun kertoja istuu sivussa muista ja miettii elämää, ihmissuhteita ja maailmaa. Hienoa pohtimista, jossa jälleen koskettavaa aitoutta.

Jo ensimmäisen kuuntelukerran perusteella huomasin, että SeliSelissä oli enemmän omaan korvaani sopivampia biisejä kuin Sä osaat! -albumissa. Nyt korvaa hiertäviä asioita oli huomattavasti vähemmän, jos ollenkaan, kuin mitä aiemmin. Kakkosalbumi jäi mielestäni debyytin varjoon eikä siltä oikein löytynyt yhtään omalle soittolistalle lisättävää biisiä. Nyt vaikuttaisi, että kolmoselta voisi löytyä useampikin biisi, joita kuunnella myös jatkossa. SeliSeli on sopivalla tavalla kypsempi kokonaisuus, sillä se ei ärsytä, mutta ei kuitenkaan ole tylsä tai kaavoihinsa kangistunut. Erinin ääni on kehittynyt huimasti ja mielestäni siinä on enemmän syvyyttä ja värejä kuin mitä aiemmilla albumeilla. Albumin saundit ovat raikkaita ja uudenlaisia, joten Erin ei onneksi ole yhteen biisikaavaan kangistunut artisti vaan kokeilunhaluinen. On aina hienoa seurata, kun artisti menee eteenpäin eikä tee samaa levyä aina uudestaan kahdenkymmenen vuoden ajan. Onhan sellainen tuttua ja turvallista, mutta tylsää ja kunnianhimotonta. Kun musiikkiin ottaa mukaan uusia elementtejä, on toki aina olemassa se riski, että osa vanhoista kuulijoista tipahtaa pois matkasta, koska uusi musa "ei sovi artistin tyyliin". Mutta mielestäni ns. oikeanlaisia riskejä on aina hyvä ottaa, sillä silloin syntyy uutta ja mielenkiintoista materiaalia, ja ehkäpä mukaan tarttuu niitä uusia kuulijoitakin.

Erin on kehittynyt niin tulkitsijana kuin biisinkirjoittajana, ja jos inspiraatiota vain hänellä riittää, tulemme varmasti kuulemaan jatkossakin Erinin mietteitä biisien muodossa. Mielenkiintoista olisi nähdä, millaisia biisejä Erin mahdollisesti tekisi muille artisteille. Ehkäpä sekin päivä joskus tulee. Sitä odotellessa voi hyvin aikaa kuluttaa kuuntelemalla Erinin itse itselleen tekemiä biisejä, sillä ne ovat oman tiensä kulkijoita ja piristävät tämän päivän pop-musiikkia.

Kuuntele: SeliSeli, Sä et oo enää mun, Kaikki eroaa
SkippaaSydäntä särkee, Muijalauma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.