lauantai 8. lokakuuta 2016

TOP 25 Nighwishin parasta biisiä, #25: Élan (2015)

Tällä kertaa TOP-listaukseni aiheena on Nightwish-yhtyeen parhaimmat biisit. Valinnan varaa löytyy, mutta päätin ottaa mukaan vain 25 biisiä. Alkuperäinen ajatus oli karsia biisit kahteenkymmeneen, mutta viiden viimeisen biisin poisjättäminen tuotti niin suuria vaikeuksia, että lopulta luovutin. Kuten aina, niin nytkin, tämä on tämänhetkinen listaus ja voisi viikon päästä olla toisenlainen. Niinkin paljon kuin Nightwish on materiaalia julkaissut, olisi oikeasti mahdotonta sanoa, mikä biisi on ehdottomasti ja ikuisesti paras. Mutta aina voi yrittää miettiä, miksi jokin biisi on toista parempi, ja jos ei muuten, niin kiduttaakseen itseään.

Nightwishin parhaiden biisien listauksen käynnistää sijalta 25. Élan (2015), joka oli yhtyeen ensimmäinen single Endless forms most beautiful -albumilta ja myös ensimmäinen uusi biisi, jossa Floor Jansen toimii laulajana.


Élan on siitä harvinainen Nightwish-biisi, että se ei ensimmäisellä (tai viidennelläkään) kuuntelukerralla tehnyt vaikutusta vaan pikemminkin pettymyksen. Sinkkubiisinä Élan herätti ihmetystä, koska se oli mielestäni pliisu eikä Floorin ääni päässyt oikeuksiinsa. Vaikka biisin musikaalinen puoli on todella vahva, niin silti sekään ei tuntunut pelastavan pettymystä, jonka biisi aiheutti. Mutta kun eräänä yönä kuuntelin levyä pimeässä ja leijuin täysin musiikin luomassa maailmassa, niin jotain tapahtui ja palaset loksahtivat paikoilleen. En oikein tiedä, miten sen selittäisin, mutta yllättäen tuntui kuin biisi olisi muuttunut toiseksi ja kuin se salainen maailma, josta Élanin tarina kumpusi, olisi avautunut. Yhtäkkiä biisin sanat uppoutuivat ihon alle ja melodia tuntui kauniimmalta kuin aikaisemmin.

Biisi on samaan aikaan sekä haikea että toiveikas. Siinä on vapautta, elämäniloa, rakkautta. Élan on paratiisi horisontin tuolla puolen, josta löytyy vihreitä niittyjä, koskemattomia kallioita ja liukuvärjätty taivas. Biisi on kuvaus onnellisesta unimaailmasta, haavekuvista, mutta toisaalta näen sen myös kertomuksena kuolemasta, joka vapauttaa ihmisen turhista reaalimaailman rajoituksista. Paratiisissa, on se elämän haavekuvia tai kuoleman jälkeinen seuraava tila, voi surffailla pilvien päällä tai hypätä kallionkielekkeeltä maisemissa, jollaisia ei Maan päältä löydy.

Monesti olen miettinyt, miten en ensimmäisellä kerralla tajunnut Élanin hienoutta, sillä nykyisin joka kerta biisiä kuunnellessani tekisi mieli pidättää hengitystä, jotta voisin ilman minkäänlaisia häiriöitä keskittyä jokaiseen sointuun ja Floorin äänen vivahteisiin.

"The answer to the riddle before your eyes
Is in dead leaves and fleeting skies
Returning swans and sedulous mice
Writings on the garden book, in the minute of a lover's look"2 kommenttia:

  1. Minulla on likipitäen kaikki alkupään Nightwish albumit, mutta ostaminen ja kuuntelukin on jäänyt ensimmäiseen laulajan vaihtoon. Minusta uusin laulajatar tosin sopii bändin nykysoundiin ja ehkä Elan kuuluu TOP25:een :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se voi olla, että Elan vaatii vähän enempi sulattelua. :) Ja varmasti monille sellaisille, joille yhtye tuli tutuksi nimenomaan Tarjan äänen kautta, on Floorin tyyli helpommin sulatettavissa kuin Anetten.

      Poista

.