torstai 6. lokakuuta 2016

Allermooiste verhalenboek (Disney-satuja hollanniksi)

HelMetin vuoden 2016 lukuhaasteessa kohdassa 9. kriteeri on seuraava: sinulle vieraalla kielellä (eli ei omalla äidinkielelläsi) tai murteella kirjoitettu kirja.

Sen sijaan, että olisin valinnut vaikkapa murteella kirjoitetun kirjan, ajattelin mennä kaikkein helpoimman kautta ja valita hollanninkielisen kirjan. Allermooiste verhalenboek sisältää tuttujen Disney/Pixar-filmien lyhennettyjä versioita: Belle en het Beest (Kaunotar ja Hirviö), Planes (Lentsikat), Op zoek naar Nemo (Nemoa etsimässä), Lion King (Leijonakuningas), De kleine Zeermeermin (Pieni merenneito), Peter Pan, Cars (Autot) ja Assepoester (Tuhkimo). 

Kun opiskelee jotain kieltä, niin lastenkirjat ovat ehdottomasti paras vaihtoehto syventyä kieleen paremmin alkuvaiheessa ja tietysti myöhemminkin. Nytkin tarinat ovat ennestään tuttuja, joten tuntemattomien sanojen/lauseiden päätteleminen on paljon helpompaa, koska osaan tarinat ennestään ulkoa. Haastetta tuo sopivasti Autot ja Lentsikat, joiden elokuvaversiota en ole nähnyt eli joutuu vähän enemmän pinnistelemään. Aika rientää mukavasti, kun tavaa sana ja lause kerrallaan tätä kirjaa, ja onhan se jopa omiin korviin huvittavan kuuloista yrittää näitä mongertaa. Vaatii suomalaiselta nimittäin alkuun aikamoista akrobatiaa saada kieli taipumaan sellaisiinkin sanoihin kuin Goedemorgen, hoe gaat het tai Oostenrijk.

Tällä kertaa ei siis ole luvassa laajempaa kirja-arviota, koska halusin vain tuoda esille, että lukuhaasteeseen voi ottaa monenlaisia kirjoja mukaan. Sitten, kun hollanti alkaa enemmän sujua, niin seuraavana odottelee lukuvuoroa kunnon ällömakea romanttinen kirja. Sarjassamme "harlekiineja", joissa suomennetut versiotkin ovat hyvin yksinkertaisia henkilöihahmoiltaan ja kieleltään, ja tapahtumat voi melkein arvata pelkän kansikuvan perusteella.

Kirjat olen ostanut Hollannista, koska Suomessahan ei kirjakaupan hyllyssä ole edes hollannin oppikirjaa vaan kaikki pitää erikseen tilata, koska menekkiä ei juuri ole. Tässä muutama näytekuva Disney-satujen hollanninkielisestä asusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.