tiistai 9. elokuuta 2016

Rammstein TOP 20, #2: Los (2004)

Reise, reise -albumin (2004) viidentenä biisinä on Los, joka tällä Rammsteinin parhaiden biisien listauksessa sijoittuu sijalle kaksi.

Los on muuhun yhtyeen tuotantoon verrattuna selvästi erityyppisempi biisi. Los-biisissä on sekä akustisia että bluestyylisiä vivahteita. Rammsteinille ominaiseen tyyliin biisi on koukuttava ja kekseliäs. Joissain tapauksissa todennäköisesti ärsyyntyisin siitä, että biisissä toistetaan samaa sanaa/päätettä useampaan kertaan, mutta Rammstein osaa tehdä sen omaleimaisesti ja taidolla niin, ettei siitä saa tarpeekseen. Sanoilla osataan kikkailla niin, että sanoman voi tulkita eri tavoin riippuen siitä kirjoitetaanko los yhteen jonkin sanan kanssa vaiko erikseen. Yhtyeen lahjoilla voisi tehdä vaikka Lidlin hinnastosta biisin, ja se saisi ihmiset iskemään nyrkkiä ilmaan ja hurraamaan loputtomin aplodein. "Bananen nur 9,90 Euros!"

Los saa aikaan aivan järjettömän hyvän fiiliksen, vaikka ei mikään happyhappyjoyjoy-biisi olekaan. Lindemannin äänen syvyys ja sävyt tulevat tässä(kin) biisissä erinomaisesti esille ja todistavat, että hän on kykenevä muuhunkin kuin karjumiseen (jos sitä nyt joku edes on epäillyt...). Ensimmäisen kerran biisiä kuunnellessani tuntui, että hymyilin kuin hölmö, koska biisissä oli niin makeat kitarakuviot. Kuuntelin tätä toistolla monta kertaa putkeen ja joka kerta tuli (ja tulee edelleen) samat sävärit.

"Wir waren namenlos und ohne Lieder
Recht wortlos

Waren wir nie wieder
Etwas sanglos

Sind wir immer noch
Dafür nicht klanglos
Man hört uns doch
Nach einem Windstoß
Ging ein Sturm los
Einfach beispiellos
Es wurde Zeit, los"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.