perjantai 8. heinäkuuta 2016

Spice Girls: Wannabe 20 vuotta (8.7.1996)

"If you wanna be my lover, you gotta get with my friends, make it last forever, friendship never ends"

Spice Girls -yhtye ponnahti kertaheitolla koko maailman tietoisuuteen vuonna 1996. Yhtyehän koottiin kasaan lehti-ilmoituksella, jossa haettiin innokkaita nuoria naisia, jotka osasivat laulaa ja tanssia. Sadoista hakijoista saatiin karsittua kasaan viiden hengen yhtye, mutta tuolloin Emman paikalla vielä oli Michelle Stephenson. Aika nopeasti Michelle vaihtui Emmaan, joka sopi muiden neljän joukkoon loistavasti. Tarina kertoo, että kun tytöt pääsivät kirjoittamaan Wannabe-biisiä, se syntyi noin puolessa tunnissa, kun kaikki heittelivät ilmaan omia ideoitaan ja parhaimmat niistä pantiin paperille ja nauhoitettiin (ja nauhoitus hoidettiin alle tunnissa). Lopulliseen versioon jäi mukaan myös huudahdus zigazig-ha, joka ei tarkoita mitään, mutta jonka jokainen voi itse päättää, mitä se voisi olla.

Ennen ennen kuin spaissarit saivat ensimmäistä singleään julkaistua, he vaihtoivat levy-yhtiötä. Heart Management ei tukenut tyttöjen musiikillisia näkemyksiä, joten he siirtyivät lopulta Virgin Recordsin talliin. Levy-yhtiö olisi kuitenkin halunnut Say you'll be there -sinkun ensisinkuksi, koska se olisi ollut yleisölle "helpompi" biisi, mutta tytöt pitivät päänsä ja jyräsivät Wannaben ensisingleksi. Hyvä niin, koska kukapa tietää, olisivatko asiat menneet toisin, jos Wannabe ei olisi ollut se biisi, joka esitteli spaissarit maailmalle.

Musiikkivideo on kuvattu yhdellä otolla ja kuvastaa täydellisesti sitä energiaa ja kaaosta, josta spaissarit myöhemmin tulivat tunnetuiksi. Wikipedian mukaan levy-yhtiö oli järkyttynyt videon lopputuloksesta ja yritti saada tytöt uusintakuvauksiin, mutta koska artistit itse olivat tyytyväisiä videoon, niin he kieltäytyivät tekemästä vaihtoehtoista versiota. Hyvä, että jättivät koska ilmestyttyään Wannaben video pysyi Brittien listaykkösenä peräti 13 viikkoa. Vuoden 1997 MTV Video Music Awardseissa video voitti parhaan dance-videon pokaalin. Ei huonommin ensimmäiseltä videolta ja sinkulta!

Wannabe on taatusti Spice Girlsin tunnetuin biisi, jota osa rakastaa ja osa vihaa. Ymmärrän kyllä hyvin, että jos itse en biisistä diggaisi, inhoaisin sitä taatusti suurella tunteella. Se on täydellinen tyttöbändin luoma pop-biisi hiphop-vivahtein. Siinä on korvamatomainen kertosäe, selkeät sanat ja tanssilattialle kutsuva tempo. Wannabe on lisäksi aivan ehdottomasti yksi niistä biiseistä, joka tulee mieleen, kun miettii, mitä 90-luvun musiikki on.

Vaikka välissä Spice Girlsin musiikkia ei tullutkaan juuri kuunneltua, niin Wannaben lumo on edelleen yhtä vahva kuin 20 vuotta (huh!) sitten.Nyt mukana on tietysti ripaus nostalgiaakin, kun ysäribileissä (tai muuallakin) tämä biisi pärähtää soimaan ja saman tien vyöryvät mieleen tunnelmat ja muistot 90-luvun puolivälin kesistä, musiikista ja c-kaseteista. Kyllä vaan sanoisin, että Wannabe on ikivihreä ysäriklassikko, joka taatusti tulee löytämään yleisönsä tulevaisuudessakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.