tiistai 19. heinäkuuta 2016

Romain Puértolas: Fakiiri, joka juuttui IKEA-kaappiin (2014)

Fakiiri, joka juuttui IKEA-kaappiin on ranskalaisen Romain Puértolasin esikoisteos, joka julkaistiin vuonna 2014.

Intialainen fakiiri Ajatušatru näkee mainoksen IKEAssa myytävästä piikkimatosta, joka maksaa 99,99 euroa. Matto on saatava ostettua, joten fakiiri saa kyläläisten avustuksella kerättyä rahat Ranskan-matkaan. Miksi fakiiri sitten valitsee Ranskan? No, Ranskasta löytyy IKEA. Fakiirin lompakossa on mukana väärennetty satasen seteli, jolla piikkimatto on tarkoitus ostaa, mutta jollain pitäisi maksaa myös taksimatka kentältä IKEAn myymälään. Nerokkaana silmänkääntäjänä fakiiri käyttää samaista seteliä kyydin maksamiseen ja kun kuski myöhemmin huomaa tulleensa huijatuksi, aikoo hän kostaa Ajatušatrulle. Romaniahan ei rankaisematta huijata, ei varsinkaan turbaanipäinen intialaismies.

IKEAssa Ajatušatru saa tehtyä tilauksen piikkimatosta, mutta toimitus on valitettavasti vasta seuraavana päivänä. Neuvokas kun on, fakiiri keksii yöpyä tavaratalossa, mutta yö tuokin mutkia matkaan. Fakiiri piiloutuu vaatekaappiin, jää sinne jumiin ja pian jo huomaakin, että kaappia ollaan kuljettamassa Ranskan rajojen ulkopuolelle. Seikkailu Euroopassa tuo fakiirille erikoisia ystäviä, lempeä ja mahdollisuuden ryhtyä kirjailijaksi.

En ollut kuullut Romain Puértolasista koskaan aiemmin ja kirja sattuikin eteeni Seinäjoen-matkan yhteydessä, kun välipysäkkinä pysähdyin Tampereella. Koskikeskuksen kirjakaupassa oli pokkareita tarjouksessa ja tämä osui käteeni. Kansi oli hauska ja takakansiteksti lupaili samaa. Lisäksi nimessä oli samanlaista mielenkiintoa herättävää huumoria kuin Jonas Jonassonin Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi -kirjan nimessä. Aloin lukemaan kirjaa saman tien, kun pääsin bussiin ja muutaman sivun jälkeen pystyin sanomaan, että joskus heräteostoksena tehdyt kirjat yllättävät.

Ajatušatrulla on värikäs persoona, joka on elämänsä aikana huijannut useita ihmisiä ja alkaa IKEA-matkallaan kokea valaistumista siitä, että ehkä elämässä on oltava muutakin. Fakiiri ei ole komea ja älykkyyskin on vähän suhteellista. Ehkei hän ole kirjaviisas, mutta ajatuksista löytyy fakiirin monimuotoisen elämän tuomaa logiikkaa ja totta kai myös tunneälyä sopivissa tilanteissa. Ajatušatru on sympaattinen hahmo, jonka toivoo löytävän onnen tarinan päätteeksi, vaikka ei kääntäisi kelkkaansa ja muuttuisikaan täysin rehelliseksi.

Kirjassa on vain hieman reilut 200 sivua ja lyhyet luvut, joten sen lukee nopeasti. Tein tosin tarkoituksella niin, etten lukenut kertarykäyksellä, koska halusin säästellä näitä maukkaan hauskoja paloja pidemmäksi aikaa. Fakiirin tarinassa ei ole hetkeäkään, jolloin tylsistyisi tai miettisi, että kirjailija on yrittänyt vain saada tiettyä sivumäärää täyteen. Teos käsittää lyhyen ajanjakson (muistaakseni 9 päivää), mutta tapahtumia on enemmän kuin monissa vuoden kattavissa kirjoissa. Parasta IKEA-kaappiin juuttumisessa on se, että se on hyvänmielen kirja ja aidosti kutkuttavan hauska, vaikka samalla ottaakin kantaa siihen, miten ihmisiä voidaan kohdella todella huonostikin. Kirjan huumori uppoaa minuun kuin jalka suonsilmäkkeeseen ja suosittelen omakohtaisen kokemuksen perusteella, että kirjaa ei lukisi junassa tai bussissa, jossa on muita ihmisiä. Pariinkin otteeseen kirjailija heittää sellaista tekstiä, että koska naurunsa joutuu nielemään, on tuloksena epämääräistä, äänetöntä hytkymistä, pärskähtelyä ja silmien kuivaamista. Parasta viihdettä siis.

Kirjailijalta on julkaistu myös Tyttö, joka nielaisi Eiffel-tornin kokoisen pilven -niminen kirja, ja täytyypä sekin ehdottomasti lisätä lukulistalle.

"Ottaen huomioon, että herra Ikea oli kotoisin demokratiaan taipuvaisesta länsimaasta, hän oli kehittänyt vähintäänkin erikoislaatuisen kaupallisen konseptin: tavaratalon pakkovierailun. 

Mikäli asiakas näet halusi päästä alakerran itsepalveluosastolle, hänen oli pakko nousta ensin toiseen kerrokseen. Siellä hänen oli seurattava valtavaa, loputtomasti kiemurtelevaa käytävää, jota reunustivat toinen toistaan kauniimmat makuu- ja olohuoneet sekä keittiöt ja joka johdatti hänet viekoittelevan ravintolan kohdalle, missä oli syötävä muutama lihapulla tai lohiwrappi, ennen kuin saattoi lopulta laskeutua takaisin myymäläkerrokseen ja tehdä osotoksensa. Homma toimi siis kutakuiknin niin, että paria ruuvia ja pulttia ostamaan tullut ihminen poistui myymälästä neljä tuntia myöhemmin mukanaan täydellisesti varustettu keittiö ja vatsassa kunnon ähky."

Vuoden 2016 lukuhaasteen kohta 2.: matkakertomusEi kommentteja:

Lähetä kommentti

.