perjantai 1. heinäkuuta 2016

Rammstein TOP 20, #7: Mutter (2002)

Rammsteinin kolmannelta studioalbumilta (2001) löytyy nimikkobiisi Mutter, joka julkaistiin vuoden 2002 puolella sinkkuna.

Mutter-albumi on kokonaisuutena yksi Rammsteinin tuotannon suosikkejani sen voimakkaiden ja mielenkiintoisesti monipuolisten biisien ansiosta, kun kaikki tuntuu olevan täydellisesti kohdallaan ja albumista on vaikea löytää paranneltavaa. Mutta toisaalta: jokaisella yhtyeen albumilla on enemmän hyviä kuin huonoja biisejä. Nyt, kun mietin, niin Rammsteinin kohdalla taitaa olla alle viisi sellaista biisiä, joista en syty täysillä (yksi niistä on Dalai Lama). Muut biisit voisi melkeinpä kaikki sijoittaa jaetuille sijoille kymmenen parhaan joukkoon.

Mutter oli sellainen biisi, josta ensin kuulin enempi muiden innostuvan, kun itse vielä ajattelin, että tämä on tylsähkö kipale vailla mielenkiintoista tarinaa. Enpä tiedä, millä korvilla olenkaan Mutteria aluksi kuunnellut, kun noin olen ajatellut. Ensimmäinen havahtuminen biisiin tapahtui talvella, kun olin kävelemässä töihin ja MP3-soittimessani oli paljon Rammsteinin biisejä, joita en vielä ollut kolunnut alusta loppuun. Aluksi meinasin, että skippaan Mutterin, mutta päätin kuitenkin kerrankin kuunnella sen ajatuksella alusta loppuun. Ja kuinkas taas kävikään: biisi on jälleen yksi nerouden osoitus. Se tapa, miten biisissä on lähestytty aihetta, kun lapsella ei ole oikeaa äitiä tai isää (eli ei tervettä perhesuhdetta, läheisyyttä) on poikkeuksellisen hyvin keksitty. Karmivaa jälleen, mutta kuitenkin surullista, kun lapsi suunnittelee tappamista. Samalla tavalla ihon alle pureutuvaa kauhua on tässä biisissä kuin Spieluhrissa, joka onkin albumilla Mutterin jälkeen seuraava biisi.

Kun kerran on Mutterin matkaan päässyt mukaan, ei biisiä voi enää ohittaa vaan se kutsuu takaisin luokseen pimeään ja kylmään maailmaan.Huomenissa olenkin sitten Provinssirockissa ja katsotaan, minkälainen on Rammsteinilla illan settilista. En ole vakoillut netistä tämän kesän muiden keikkojen settilistaa, koska haluan yllättyä. :) Olisin halunnut saada tehtyä tämän listauksen valmiiksi ennen konserttia, mutta iltaopiskelut ja muut menot sekottivat blogin päivitystä muidenkin aiheiden osalta, joten top5 tuleekin vasta sitten, kun olen kotiutunut Seinäjoelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.