torstai 7. heinäkuuta 2016

Rammstein TOP 20, #6: Haifisch (2010)

Liebe ist für alle da -albumin (2009) kolmas sinkku Haifisch julkaistiin 28.5.2010.  Single ei saanut kummoista listamenestystä, mitä kyllä suuresti ihmettelen, koska omasta mielestäni biisi ansaitsisi ehdottomasti enemmän huomiota. Rammsteinin biisien mahtavuus perustuu samaan konseptiin: tarttuva ja voimakas melodia, sanoitukset, joissa on sisältöä, soittajien lahjakkuus ja Till Lindemannin ääni. Siksi tuntuu välillä hölmöltä sanoa, että diggaan tästä biisistä enemmän kuin jostain toisesta, koska tässä on niin hyvät sanat/toteutus/melodia, kun kaikki samat perustelut voi sanoa melkeinpä jokaisesta biisistä.

Siltikin: Haifisch nousee edukseen vastakohdista: mahtipontinen musiikki ja tempo, mutta syvälliset, runolliset ja symboliset sanat. Kuulija saa näin nähdä tekstin merkityksen oman näkökulmansa kautta. Teksti voi kertoa pinnan alla kytevistä ihmiskunnan salaisuuksista, diktaattorimaisista johtamistavoista ja julmuuksista, joita ei yhteneväiseltä vaikuttavan veden (yhteisön) seasta pysty näkemään niin, että ne saataisiin korjattua. Tarina voi kertoa siitä, miten ihmisten pitäisi olla toistensa tukena, ja pysähtyä auttamaan, jos kaveri kaatuu eikä vain välinpitämättömästi katsella pois. Ei pitäisi olla niin, että yksilön suru on sama kuin itkisi valtameressä: kyyneleet sulautuvat muuhun ympäristöön kenenkään niitä huomaamatta.

Toisaalta Rammsteinin ollessa kyseessä, tarinan merkitys voi olla juuri se, mitä sanotaan.  Ehkä Haifisch on vain kertomus hai-parasta, joka tuntee olonsa yksinäiseksi muiden pienten kalojen uidessa ystävien kesken parvissa ja jos hai yrittääkin hakea kavereita itselleen, uivat muut kalat peloissaan karkuun tappajana tunnettua yksilöä. Ja onhan se surullista ajatella, että valtamerten suolaisuus johtuu hai-parkojen yksinäisyydestä.

Tulkitkoon kukin sanat miten haluaa, mutta biisin loistavuudessa ei ole tulkinnanvaraa.

"Und der Haifisch, der hat Tränen
Und die laufen vom Gesicht
Doch der Haifisch lebt im Wasser
So die Tränen sieht man nicht"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.