torstai 21. heinäkuuta 2016

Rammstein TOP 20, #5: B******** (Bückstabü) (2009)

Bückstabü-löytyy Liebe ist für alle da -albumilta (2009). Biisin nimi ei tarkoita mitään vaan on yhtyeen keksimä sana, jolle kuulija voi vapaasti keksiä merkityksen.

B******** on niiden biisien parhaimmistoa, jotka auttavat musiikin avulla kanavoimaan oman ärsytyksensä pois mielestä pyörimästä. Ei tarvitse itse hajottaa paikkoja, kun soittajat hajottavat soittimiaan. Tällä kertaa tarinassa on mukana sielua jäytävää pelkoa ja kuiskailevia ääniä, jotka kehottavat vastustamaan kiusausta tehdä jotain pahaa, ehkäpä murhan tai repiä toiselta ihmiseltä sielu irti.

Kun Till Lindemann laulaa: "Hab' keine Angst, ich bin doch hier, ich bin ja, bin ganz nah bei dir", niin se ei suinkaan kuulosta lohduttavalta, että hän on läsnä ja kehottaa olemaan pelkäämättä. Kauhu pikemminkin kasvaa tuon toteamuksen myötä, niin mielipuolisella äänellä Till onnistuu tuon tulkitsemaan. Jos tuollainen tyyppi oman korvani takana moisia kuiskuttelisi, kulkisi kylmät väreet pitkin kroppaa ja juoksisin taatusti karkuun niin lujaa kuin mahdollista, jos kyseessä olisi lihaa ja verta oleva ihminen, ei mielikuvituksen luoma pirullinen kiduttaja.

Olen koittanut miettiä, mitä itse ajattelisin, että Bückstabü voisi tarkoittaa. Ehkä se voisi olla sana tietyntyyppiselle ihmiselle tai ihmiseen asumaan asettautunut paholainen, joka päänsisäisten äänten johdattamana tekee pahaa muille, vaikka samaan aikaan kyseinen ihminen itse ei haluaisi olla paha. Hän vain ei mahda sille mitään, että äänet kuiskivat ja pakottamat toteuttamaan tahtoaan. Jonkinlainen mielisairaus, mutta kuitenkin niin, että Bückstabü ei ole se sairaus vaan pääkoppaan tunkeutunut ylimääräinen olento. Vähän ehkä X-files osastoa, jossa jokin yliluonnollinen ottaa ihmiskehon "pesäkseen".

"Zwei Seelen 'ach in meinem Schoß,
es kann nur eine überleben!
Beim ersten Mal tut es nicht weh,
ein zweites Mal wird es nicht geben!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.