tiistai 26. heinäkuuta 2016

Rammstein TOP 20, #4: Bück dich (1997)

Sehsucht-albumin kuudes biisi on Bück dich. Biisiä ei ole julkaistu varsinaisena singlenä (ainoastaan Du Hastin b-puolena), mutta on suuressa suosiossa fanien keskuudessa.

Lyhyesti ja ytimekkäästi biisin sanat kertovat alistamisesta. Alistettavan kasvoilla ei ole merkitystä, joten parempi jos henkilö kääntää katseensa pois, niin homma saadaan parhaiten hoidettua.
Biisi jäi lähtemättömästi mieleen Rock the beachissa, kun Till alisti Flakea ilman tunnontuskia alustalla, joka nostettiin niin korkealle, että varmasti takarivikin näki, miten tässä bändissä menee nokkimisjärjestys. Vaikka olin toki jo tietoinen, että Rammsteinilta voi odottaa mitä vain, niin tämä biisi pysäytti hetkeksi miettimään, että jaaha, tätäpä en todellakaan osannut odottaa. Bück dich on ilman live-esitystäkin hyvin rakennettu biisi, jossa rytmi, sanat ja tunnelma luovat jälleen täydellisen pimeän maailman, jonne kaikki eivät uskalla matkustaa.

Wikipedia kertoo, että kun yhtye esitti biisiä Jenkeissä, joutuivat he sopimattoman lavaesiintymisen takia pidätetyiksi ja joutuivat maksamaan sakkoakin. Kun yleisöä ei ole fyysisesti vahingoitettu (henkisistä traumoista en mene sanomaan) ja yhtye on vain esittänyt biisin sanomaa, niin mielestäni tuossa kohti on kyllä ylireagoitu, mutta toisaalta Jenkeissä kaikki tuntuu olevan mahdollista ja kaikestahan voi haastaa oikeuteenkin. Ehkä mielensäpahoittajat eivät ole tienneet, mistä biisin sanat kertovat tai ehkä ovat vain muuten vain rajoittaa taiteellista vapautta. Tiedä häntä, mutta kyllä pipo on jollain ollut liian tiukalla.

Itse ajattelen, että Bück dich biisinä ja live-esityksenä on tietynlainen mittapuu sille, miten tiukalla kenelläkin pipo on ja miten hyvin Rammsteinia sietää. Kyllä minun ensimmäisen kerran jälkeen hieman piti biisiä sulatella ja miettiä, että voiko tällaista todella kuunnella. Mutta no, mieleenpainuva melodia, kekseliäät sanat ja Tillin mahtava ääni eivät lopulta antaneet vaihtoehtoja. Niinpä: riittävän kieroutunut mieli pitää olla, että Rammsteinia kuuntelee. Onneksi sitä porukkaa on ympäri maailmaa, jotka ymmärtävät tätä hulluutta; jopa Postcrossingin kautta saamissani korteissa on tullut muutama Rammstein-fani vastaan. Ei hullumpaa.

Biisin Youtuben videoissa olevista kommenteistakin huomaa, että osa ei vain ymmärrä, että kyseessä on vain show (ei mikään käännytys homoksi) ja Rammstein. Rammstein, joka tarkoituksella provosoi ja tekee biisejä aiheista, joita muut välttelevät. Se onkin osa Rammsteinin viehätystä: tehdään oikeasti sellaista musiikkia kuin huvittaa, välittämättä muiden mielipiteistä. Tai välitetään sen verran, että jos vain on mahdollisuus valita vähemmän tai enemmän provosoiva/pahennusta aiheuttava teksti, valitaan se enemmän. Asennetta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.