lauantai 18. kesäkuuta 2016

Vesala: Vesala (2016)

Nyt. Se. On. Julkaistu.
Nimittäin Paula Vesalan sooloalbumi Vesala.

Rakkaus ja maailmanloppu aloittaa Vesala-albumin. Mielenkiintoinen ja monisävytteinen avausraita, josta löytyy hauskasti Intia-/Bollywood-vaikutteita, mutta samaan aikaan myös suomalaista melonkolisuutta. Mahtava yhdistelmä! Diggaan lisäksi niin mielettömästi "rakastamuarakastamuarakastamua"-hokemasta biisissä. Biisin sanat ovat erittäin kiehtovaa tutkittavaa: ironiaa, epämukavuutta ja turhautumista.
"Entäs sit se...flirttailu?"

Ei pystynyt hengittää -biisissä on voimakas teksti, jossa ahditus käy niin kokonaisvaltaiseksi, että lähdettävä on. Aika vahvasti tästä itselle tulee fibat perheväkivallasta, joka on alkanut lapsena ("Olen oppinut valehtelemaan jo pienenä tietenkin") ja jatkuu aikuisiän parisuhteissa. Vaikuttava biisi, joka pysäyttää kuulijan miettimään kerrottua tarinaa.

Ruotsin euroviisut -biisi on mielestäni eniten Gösta Sundqvist -sävytteinen, nimeä myöten, mutta mukana on kuitenkin Paulan omaa kynänjälkeä, joka tekee biisistä mieleenjäävän kokonaisuuden. Olen tässä yrittänyt miettiä pääni puhki, että mistä biisistä on napattu melodia kohdassa "VHS ihan liian myöhään tuotiin mun taloon". Se esiintyy jossain toisessakin biisissä, tiedän sen, mutta nyt en saa sanojakaan oikeassa muodossa mieleeni. Olen yrittänyt kuunnella Leevien biisejä läpi, että löytyisikö se sieltä jostain, mutta heilläkin on biisejä muutama. Olen jopa alkanut epäillä, että olikohan se sittenkään Leevien biisistä vai jostain aivan muualta. Olen lähellä epätoivoa, koska melodia on äärimmäisen tuttu, mutta päänsisäisten melodiatiedostojen haku ei vain toimi. Jos sinä, lukija, tiedät, mistä se on, niin kerro ihmeessä. Olen ihan valmis ruoskimaan itseäni tästä ja tiedän, että kunhan vastauksen löydän, niin häpeän silmät päästäni, koska en heti sitä keksinyt. 

Rauhallisempi Takkipinon suojassa seuraa Älä droppaa mun tunnelmaa -kesärallatusta. Mietin pitkään, mitä tästä biisistä sanoisin. Teksti ja Paulan tulkinta kertovat vajaan kuuden minuutin aikana uskomattoman paljon kahden ihmisen suhteesta, tunteista ja luonteesta. Kihloissa oleva mies ei olekaan valmis sitoutumaan, mutta laulun kertojanainen haluaa pysytellä miehestä erossa, vaikka ei aidosti pysty olemaan onnellinen tämän kihlauksesta. Niin upeasti muotoiltu biisi, että itsellä heräsi välittömästi inspiraatio alkaa kirjoittaa pidempi tarina näiden kahden historiasta ja siitä, mitkä tapahtumat johtivat tähän laulussa kerrottuun hetkeen.

Tavallinen nainen jättää aika paljon kuulijalle tilaa pohtia, mitä on tapahtunut aiemmin. Itsellä ekana tulee mieleen, että nainen on tehnyt jotain rikollista. Ehkä murhan. Pessyt juuri kätensä verestä, adrenaliini on huipussaan ja tarkoitus on päästä autolla huomiota herättämättä kotiin. Hengitettävä ulos ja sisään, säästyä turhilta kysymyksiltä, jos poliisi pysäyttää. Jollain tapaa biisi tuo myös mieleen Don Huonojen Riidankylvijän. Samansuuntaisia ajatuksia herää molempien biisien teksteistä, jotain kyseenalaista toimintaa ja epäselvä tausta siitä, mitä laulujen naishahmo on kokonaisuudessaan tehnyt.

Mitä jos sä oisit silti mun kaa -biisin kertosäe on hypnoottisen lumoava. Se ponnahtaa ensinnä biisistä esille, vaikka koko biisi toki on loistava. Tästäkin voisi saada hyvän sinkkubiisin, mutta niin toisaalta saisi jokaisesta levyn biisistä.

Sinuun minä jään on biisi, joka on onnellinen, haikea ja rakkaudentäyteinen. Kaunis tunnelma, jossa on hivaus kotimaisia mustavalkoelokuvia. Millainen lopetus tälle upealle levylle. Sanattomaksi tässä meinaa jäädä, kun silmäkulmat kostuvat.

Tequila, Tytöt ei soita kitaraa ja Älä tuu droppaa mun tunnelmaa on arvioitu jo aiemmin.

Vesala on ennakko-odotuksianikin parempi ja joka on epäilemättä lunastanut paikkansa tämän vuoden merkittävimpänä kotimaisena pop-albumina. Vesalan uutuus on raikas, kokeileva ja monipuolinen. Siinä on tämänpäivän saundia, menneitä vuosikymmeniä, Suomen lähiöitä ja maalaismaisemaa sekä tuulahduksia maailmalta. Paljon eri lokeroista poimittuja elementtejä on saatu mahtumaan kymmenen biisiin, mutta kuitenkin niin, että ne ovat sulassa sovussa saman katon alla. Odottamisen arvoinen albumi, joka palauttaa uskon 2000-luvun musiikkiin. Laulaja, joka osaa laulaa ilman erikoistehosteita, osaa kirjoittaa biisejä ja biiseissä on kaikenlisäksi sanomaa! Täydellinen paketti, joka saa janoamaan lisää. Uskon ja toivon albumille vahvaa menestystä ihan jo sen takia, että Paula Vesalan musiikkia on saatava lisää, ei ole muita vaihtoehtoja. Piste.

Jos joku olisi kymmenen vuotta sitten sanonut, että tulen ostamaan jonkun tuoreen albumin c-kasettina, olisin todennäköisesti nauranut sanojalle päin naamaa. Mutta kuinkas kävikään: oli vain "pakko" ostaa Vesalan albumi myös c-kasettina. Nyt vaan pitäisi kaivaa vielä se mankka jostain.

Kuuntele: Rakkaus ja maailmanloppu, Mitä jos sä oisit silti mun kaa, Sinuun minä jään, jne... 
Skippaa: -

2 kommenttia:

  1. Tulee jotenkin mieleen Pohjois-Karjalan poljento tuosta Ruotsin euroviisut -biisin kohdasta..?

    VastaaPoista
  2. Totta muuten, niinpä on samankaltaisuutta biiseissä.

    VastaaPoista

.