keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Rammstein TOP 20, #9: Tier (1997)

Sehnsucht-albumin (1997) kolmantena raitana on Tier, ja biisiä ei ole julkaistu singlenä.

Olen Tierin kohdalla miettinyt, että jotain tuttua tai lainattua biisissä on, ja nyt Youtuben kommenttiosiota lukiessani siellä mainittiin, että kitarariffi on käännetty versio Engelissä esiintyvästä riffistä. Se voisikin selittää päänvaivani, jota en tähän mennessä ole saanut selitettyä.
Tier on päätynyt suosikkilistalleni samoin kuin muutamat muutkin Rammsteinin biisit. Ensin se on soinut vain taustalla, parempien biisien välissä enkä ole varsinaisesti kiinnittänyt siihen suurempaa huomiota. Ennen ennen kuin tutustuin biisin sanoihin tarkemmin, mietinkin sitä, että voisiko Rammsteinin biisi muka olla niin kesy, että siinä vain vertailtaisiin miestä ja naista eläimeen, joka vähäsen käyttäytyy ihmisen käytöksestä poikkeavasti ja ohjautuisi enempi vaistojensa mukana. No ei tietenkään. Kun sanoja tarkemmin syynää, huomaa, että ollaan provosoivan ja suuria tunteita herättävän tarinan äärellä. Tytär kokee isänsä puolelta pahuutta, ja itse tulkitsen kakkossäkeen tekstin niin, että tytär saa kostettua kokemansa vääryyden. Näin sekä isä että tytär ovat molemmat tahoillaan käyttäytyneet kuin pedot. Isä kuitenkin ehdottomasti saa ansionsa mukaan, joten voisi sanoa tarinassa olevan onnellisen lopun tai ainakin oikeudenmukaisen.


Alun intro tempaa heti mukaansa, rummut tehostavat painostavaa tunnelmaa, ja lisäksi biisistä löytyy se Rammsteinille ominainen korvia miellyttävä melodia. Koukuttava biisi, joka rankasta tarinastaan huolimatta on sellainen, jota on pakko kuunnella monta kertaa ja fiilistellä tätä taidolla rakennettua kokonaisuutta.

"Sie taucht die Feder in sein Blut 
schreibt sich selber einen Brief 
entseelte Zeilen an die Kindheit 
als der Vater bei ihr schlief"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.