keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Rammstein TOP 20, #10: Rammstein (1995)

Rammsteinin parhaimpien biisien listaus joutunut jäämään iltaopiskelujen jalkoihin, mutta tehdään nyt loppurutistus ja koitetaan saada viimeiset kymmenen biisiä ennen Provinssirockin keikkaa kirjoiteltua.

TOP 10 avataan Rammstein-biisillä, joka Herzeleid-debyyttialbumin (1995) viimeinen biisi. Biisi kertoo vuoden 1988 lentonäytösonnettomuudesta, joka tapahtui Ramstein-nimisessä kaupungissa ja jossa useat ihmiset saivat surmansa. Biisi on kuitenkin kirjoitettu kahdella m-kirjaimella kuten yhtyeen nimikin.

Rammstein on hyvällä tavalla ahdistava, piinaavan painostava ja metallisen harmaa biisi. Sanojen ja sävellyksen yhteistyö toimii, ja voimakkaat kitarat soivat pääosassa biisissä, joka jää helposti päähän junnaamaan. Biisi luo selkeät kuvat katastrofin jälkeisistä hetkistä. Pelastushelikopterit pyörivät taivaalla, paikalle saapunut ensimmäinen ulkopuolinen ihminen katselee ympärilleen, kun osa maassa makaavista ihmisistä vielä palaa, kitkerä savunhaju täyttää ilman ja toivo selviytymisestä on menetetty. Radiopuhelimet toimivat huonosti ja yhteydet katkeilevat. Luonto on täysin äänetön, vain katastrofin aiheuttamien avunhuutojen jälkeinen kaiku väreilee ilmassa.

Vaikka Rammstein on Rammsteinin uran ensimmäisiä biisejä, se on silti mielestäni sopivalla tavalla rouhea ja raaka eikä ollenkaan tule ajatelleeksi, että biisi olisi mitenkään huonompi kuin mitkään uudemmat kappaleet. Jostain syystä Rammstein-biisi vaatii aina sen, että sen kuuntelee ainakin kolme kertaa peräkkäin. Se addiktoi kuulijan.

Rammstein - ein Flammenmeer
Rammstein - Blut gerinnt auf dem Asphalt 

Rammstein - Mütter schreien 
Rammstein - die Sonne scheint

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.