lauantai 7. toukokuuta 2016

Sami Garam: Snögeli ja seittemän snadii starbuu (2001)

Sami Garamin Snögeli ja seittemän snadii starbuu -kirja sisältää kaksikymmentä tuttua satua slanginnetuna ja hieman nykyaikaistettuna. Esimerkiksi Jaakko ja herneenvarsi on muutettu muotoon Jaska ja lifteri, ja tarinassa Jaska nousee ylös nostimessa ja yläilmoissa hän saa vision lottonumeroista, jotka saattavat muuttaa hänen elämänsä. Bremenin kaupungin soittoniekat ovat kirjassa Stadiin reissaavat rock-starat, Tuhkimo on Tuitsu ja Ruma ankanpoikanen on Hämärän näköinen ankkakersa.

Jos on vaikea keskittyä yhteen tarinaan ja paksuun kirjaan, on tämä kirja oiva vaihtoehto, jos haluaa kuitenkin lukea jotain. Sadut ovat lyhyitä ja niitä on hauska verrata alkuperäisiin. Tykkään lukea aina tilaisuuden tullen kirjoja eri murteilla, koska niissä on oma värinsä ja välillä joutuu joidenkin sanojen kohdalla arvuuttelemaan, että mitähän se tarkoittaa, kun aina ei asiayhteyskään paljasta koko totuutta. Ymmärtämisen helpottamiseksi on tähänkin kirjaa lisätty lyhyt suomi-slangi -sanakirjaosuus. Slangiksi kirjoitetuissa kirjoissa on minulle vähemmän epäselviä sanoja kuin vaikka raumaksi kirjoitetussa Asterixissa. Toisaalta Asterix savoksi taasen oli helppoa luettavaa. Täytyisikin varmaan kaivaa taas nuo sarjakuvat hyllystä ja lukaista jälleen läpi, koska ovat ne sen verran kielipäätä jumppaavaa luettavaa, että niihin jää koukkuun.

Sami Garam suoriutuu hyvin slangiksi kääntämisestä, ja satujen lukeminen on hauskaa ja viihdyttävää. Kirjan lukee päivässä, koska sivuja on vajaa sata. Kirja osui eteenki, kun lähdin etsimään netistä Huhtalan ja Manderin Punis-kirjaa, jota olin kuullut kehuttavan. Kun huomasin Snögelin ja että siinäkin on lyhyt versio Puniksesta, ajattelin, että ehkä onkin parempi ostaa ensin tämä ja Punis hieman myöhemmin. Kirjoja ostaessani koitan valikoida vain sellaisia, joita oikeasti haluan lukea uudestaan, koska hyllytilaa ei ole loputtomiin (valitettavasti). Olenkin tyytyväinen tähän hankintaan ja varmasti taas jossain vaiheessa on kyllä pakko hankkia enemmänkin murteellisia kirjoja hyllyyn.

"Tölikänlätäkkö on aina kevääl just makeimmillaan. Siel herää luonto talven goisaamisen jälkee ihan ku mis vaa korves. Kaikki makeet jutut, mitä kevääl voi skutsiski nähä, tapahtuu tääl, iha Stadin keskustas: lehdet alkaa kasvaa puihin, skönest lähtee jäät, nurtsit rupee vihertää, sjungaavat fögelit duunaa pesii mestoillee, ja tietysti jengi alkaa pitää piknikkei ja tollast. Tää stoori kertoo niist fögeleist ja varsinki yhest anakkaperheest."
 - Hämärän näkönen ankkakersa

Vuoden 2016 lukuhaasteen kohta 48.: kirjassa on alle 150 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.