perjantai 1. huhtikuuta 2016

Rammstein TOP 20, #14: Sonne (2001)

Pääsiäisloma on nyt lomailtu, joten on aika palata takaisin blogin ääreen. Jatketaan ensialkuun Rammsteinin parhaimpien biisien listaa eteenpäin. Mutter-albumilta (2001) löytyy sinkkunakin julkaistu Sonne.

Muistelisin, että Sonne oli, jos nyt ei ensimmäinen, niin ensimmäisiä biisejä, jotka raivasivat tietä Rammsteinin maailmaan. Sonne ei tuntunut liian rankalta ja biisin rytmiin pääsi helposti kiinni. Lisäksi biisin intro, joka on hyvinkin simppelisti toteutettu, oli kuitenkin koukuttava ja herätti samantien kiinnostuksen biisiin maailmaan, että mihinköhän lähtölaskennan jälkeen päädytään.

Yhtye kertoo biisin making of -videossa, että alunperin biisiä ajateltiin nyrkkeilymaailmaan ja sama ajatus oli videon ideaa mietittäessäkin, mutta lopulta videoksi päätyi omaperäinen versio Lumikki-sadusta. Musiikkivideo on mielestäni yksi Rammsteinin parhaimpia. Tuttuun tarinaan on lisätty Rammstein-vivahde ja vaikka biisi ei sovikaan Lumikkiin, niin lahjakkuudella yhdistelmästä on saatu täydellinen kokonaisuus, jossa Lumikki on seitsemän kääpiön ainutlaatuinen aurinko.

Itse olen aina ajatellut, että Sonne kertoo maailmanlopusta ja/tai ydinräjähdyksestä. Ehkä ydinräjähdys on alku maailmanlopulle. Lähtölaskenta yhdestä kymmeneen kohti tuhoisaa valkoista välähdystä, jota osa ihmiskunnasta jopa innokkaana odottaa. Ehkä tuskasta päästään eroon, kun maailmassa vallitsee kaaos ja maapallo katoaa universumista. Biisin puolivälin tienoilla taustalta kuuluu korkeaäänistä laulantaa, joka on kuin se ääni, joka lähtee sokaisevasta valosta tai valon sokaisemien ihmisten tuskanhuudoista. Vaikuttava biisi, johon lienee mahdoton kyllästyä.

"Alle warten auf das Licht 
fürchtet euch, fürchtet euch nicht 
die Sonne scheint mir aus den Augen 
sie wird heut' nacht nicht untergehen"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.