maanantai 25. huhtikuuta 2016

Rammstein TOP 20, #12: Ich will (2001)

Mutter-albumilta (2001) löytyy Rammsteinin 11. single Ich will, ja tällä parhaimpien Rammstein-biisien listalla single sijoittuu sijalle 12.

Ich will -biisistä tulee vahvasti mieleen Rock the beach -festareiden Rammsteinin keikka. Kesäinen ilta, yleisömassa, meren ranta, upea musiikki... Biisissä nostatetaan yleisön tunnelmaa, kun kysellään, kuuletteko ja näettekö minut, ja tunnetteko (sen tunteen), kun esiinnyn. Making of -videon perusteella biisi oli tarkoitettu piikiksi artisteille, jotka huudattavat ja laulattavat yleisöä (="kosiskelevat"), mutta biisistä tulikin ehkä tahattomasti juuri sellainen biisi Rammsteinille. Jos ajattelen biisiä miettimättä, mitä varten se on tehty ja mikä on ehkä ollut inspiraationa, niin mieleen tulee ihminen tai ryhmä, joka on sopivasti vallankahvassa. Tämä ihminen (ryhmä) haluaa kontrolloida muida, sanella, mitä kukakin voi tehdä ja kovaan ääneen hakkaa nyrkkiä puhujanpönttöön, että nyt minä haluan, että näin tehdään ja toimitaan.
Vahva biisi, jossa jokainen hetki kantaa eteenpäin. Jos joku vaatisi itseensä luottamaan sillä äänensävyllä kuin Till Lindemann biisiä tulkitsee, en todellakaan lähtisi mukaan -paitsi pelosta. Tyylikäs biisi, johon voi mielestäni valita monta lähestymistapaa.


"Ich will, ich will eure Phantasie
Ich will, ich will eure Energie
Ich will, ich will eure Hände sehen
Ich will in Beifall untergehen"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.