torstai 10. maaliskuuta 2016

Vesala: Tytöt ei soita kitaraa (2016)

Paula Vesala julkaisi viime vuoden puolella ensimmäisen soolosinglensä. Tequila saavutti ansaitusti suosiota Spotifyssa ja radiokanavilla. Itsekin uppouduin Tequilan lumoihin täysin ja kahdessa kuukaudessa se onnistui kipuamaan Spotifyssa koko vuoden toiseksi kuunnelluimmaksi biisikseni. Eli ihan vain muutaman kerran tuli biisiä kuunneltua.

Nyt seuraava maistiainen tulevalta levyltä kantaa nimeä Tytöt ei soita kitaraa. Jo singlen kansikuvan siniristilippupaita viittaa siihen, missä tunnelmissa biisissäkin liikutaan: suomalaisuudessa ja kotiseuturakkaudessa, mutta kuitenkin paulavesalamaisella otteella.

Laulun kertoja on syntynyt pienessä kylässä, jossa vain pojat ovat soitelleet kitaraa, grillikeitaalla herkutellaan perisuomalaiseen tapaan ja sieltä löytyy jotain paratiisiin verrattavaa, ollaan Pohjantähden alla ja työtä joutuu tekemään menestyksen eteen. TESK maalailee maiseman rauhallisesta suomalaisesta kylästä ja monisävyisenä lumoavasta luonnosta, mutta pelkkä seesteisyys ja vakaus eivät riitä vaan tahto ja kaipuu on myös rajojen ulkopuolelle. Kun aita ei peitä naapurin päätä ja Pohjantähtikin näyttää pieneltä, on aika katsella, mistä löytyisi lisää toimintaa ja sävyjä elämään. Kunhan ei lähdetä liian kauas.

Paula Vesalan sanoitukset ovat aina kiehtovia, koska niissä on nerokkaita ajatuksia ja persoonallinen tapa lähestyä asioita, ja aina löydettävissä jotain, mitä ei ole ensimmäisillä kuuntelukerroilla havainnut. Ja mitenpä voisi paremmin kuvailla tietyntyyppistä ihmistyyppiä kuin sanomalla, että "iltalenkki päättyy koiran kanssa kapakkaan"? Eniten tällä hetkellä kuitenkin olen koittanut keksiä, mitä siellä saunan takana voi tehdä. Ensimmäisenä tulee toki mieleen se, miten viedään hankalat ihmiset saunan taakse lopetettavaksi, mutta tämä ajatus ei taida oikein sopia laulun luomaan kuvaan. Vai miten on, sopisiko? Sitten ollaan kyllä jo aika vinksahtaneella alueella ja biisin kokonaistunnelma muuttaisi jälleen muotoaan. Hmm...

Tytöt ei soita kitaraa vahvisti sen, mitä jo Tequilan soidessa pohdin: tämän kesän menot suunnitellaan Paula Vesalan keikkojen mukaan.
Mutta.
Sinkussa on kaikesta hehkutuksesta huolimatta yksi anteeksiantamattoman huono puoli. Nimittäin se, että nyt pitkäsoiton julkaisupäivän odotteleminen muuttui täysin sietämättömäksi tuskaksi.

"Sä oot mun kohtalo, kun ei oo muitakaan."5 kommenttia:

 1. Minulle tuli sama mielikuva saunan taustasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä tuleeko joillekin muille vielä muita mielikuvia, vai onko kaikilla sama. :)

   Poista
  2. On todella - sitä jotain salattua. Miehet maalla kävivät myös ryypyllä siellä. Saunan takainen maailma oli olla poissa silmistä - poissa mielestäkin.

   Poista
 2. Kuulkaa, siellä saunan takana voi olla vaikka pontikkapannu tai muuta vastaavaa maistettavaa jemmassa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Pontikkapannu ei käynyt edes mielessä. ;) Se voisi hyvin ollakin, että perinteiseen suomalaiseen tapaan siellä voisi olla jonkinasteinen piilopullokätkö.

   Poista

.