sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Rammstein TOP 20, #20: Links 2-3-4 (2001)

Koska Rammstein tulee ensi kesänä Suomeen Provinssirockiin, niin ajattelinpa vauhdittaa odotusta listaamalla Rammsteinin kaksikymmentä parasta biisiä. Jälleen sain pyöritellä vaihtoehtoja ja järjestyksiä moneen kertaan, puhumattakaan siitä, monestiko mietin, mitkä biisit voin jättää näiden kahdenkymmenen ulkopuolelle. Podin suurta tuskaan niin usean biisin kohdalla, että melkein tuntuu vääryydeltä julkaista tämä lista tässä muodossa, etteivät vain ulkopuolelle jääneet biisit palaa kostamaan. Rammsteinin biisien kohdalla kun se voisi aivan hyvin olla mahdollista. Yritin pitää yhtenä ohjenuorana sitä, mitkä biisit ovat ehkä eniten kestäneet kulutusta tai mitkä eivät ole vaatineet enempää kuin yhden kuuntelukerran noustakseen saman tien ykkössijalle.

Aloitetaan sijalta 20, jolle pitkän pohdinnan jälkeen valitsin Links 2-3-4 -kappaleen, joka löytyy vuonna 2001 julkaistulta Mutter-albumilta. Pikainen nettihaku kertoo, että biisi olisi kirjoitettu vastaiskuna väitteille, että Rammsteinin jäsenet olisivat natseja/kannattaisivat aatetta. Ilmeisesti yhtyeen provosoiva musiikki on saanut villeimmät satuilijat liikkeelle ja hämärästi muistelisin itsekin joskus kuulleeni jonkun sanoneen, että Rammstein on natsibändi. Tekstejä tuolloin enempää tuntematta muistan uskoneeni huhua ja ajattelinkin, että no johan on, että tällainen bändi sitten on saanut levyjä julkaistua. Osittain juuri tuon huhun takia en halunnut paneutua yhtyeen sanoituksiin tarkemmin silloin, kun ensimmäisen kerran vuosia ja vuosia sitten jokusen biisin kuulin. Vahvat ovat huhut olleet, sillä ihan muutama vuosi sitten törmäsin muutamaan ihmiseen, jotka edelleen ajattelevat Rammsteinin olevan mm. natsiliikkeen puolesta liputtava yhtye ja Du hast -biisin olevan sotaa ihannoiva. No, eihän sille tietysti mitään mahda, jos ei kieltä ymmärrä, mutta ehkä silloin voisi tarkistaa faktat ennen tuomion tekemistä.

Biisiin vielä palatakseni, kun jälleen eksyin vähän sivuraiteille. Niin toisaalta yhtyeen kieroutuneita tekstejä seuranneena herää myös ajatus, että onko Links 2-3-4 vain saatu näyttämään kannanotolta sellaisten joukossa, jotka ovat sen haluneet niin mieltää. Koska tekstissä sanotaan, että vaikka he haluavat sydämen oikealle paikalle, niin näkevät sen lyövän vasemmalla ("Sie wollen mein Herz am rechten Fleck, doch seh' ich nach unten weg, da schlägt es links"). Sydänhän sijaitsee vasemmalla, joten joko tässä otetaan kantaa poliittisiin näkemyksiin tai vain kerrotaan kiihkoilijoille, missä sydän fyysisesti sijaitsee. Rammsteinin tyyliin kyllä sopisi vetää matto niin moneen kertaan kuulijan alta, että todennäköisesti tekstissä on vielä jokin kolmas ajatus. Niin tai näin, armeijateemaiset taustat ja Lindemannin tulkinta vievät mukaansa asenteella, josta monet esiintyvät artistit saavat vain haaveilla. Tykitystä täydellä teholla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.