tiistai 16. helmikuuta 2016

Rammstein TOP 20, #19: Du riechts so gut (1995)

Rammsteinin parhaimpien biisien listauksessa sijalla 19 on yhtyeen ensimmäinen single, Herzeleid-albumilta löytyvä Du riechts so gut. 

Sinä tuoksut niin hyvälle. Vaanitaan, etsitään ja seurataan hajua, joka on voimakas ja paljastava.Saalistaja yössä työssään. Ensimmäinen mielikuva tästä biisistä on vuoden 2013 Rock the beach -festareilta, jossa Rammstein esiintyi. Kuten monet muutkin illan aikana kuullut biisit, jäi tämäkin korvaan kutittelemaan, että jopas on hyvä meininki ja mielenkiintoisesti rakennettu biisi.

Du riechts so gut on mielestäni yksi niistä biiseistä, jossa Rammsteinin industriaalisuus on vahvimmin läsnä. Nuo taustat sopisivat kaikumaan pimeään, hylättyyn tehtaaseen, jossa lojuu ympäriinsä tyhjiä vaarallisten aineiden tynnyreitä, katosta roikkuu johdonpätkiä ja vielä heikosti käynnissä oleva ilmastointi puhisee välillä. Vähän kuten Doom 3 -tietokonepelissä (yksi niistä kahdesta tietokonepelistä, joita olen pelannut/pelaan). Toisaalta aika moni muukin Rammsteinin biisi aiheuttaa samoja fiboja.

Vaikkei saksaa ymmärtäisikään, niin tarttuvat melodiat ja biisin rakenteet laulajan monipuolisen äänen siivittämänä puhuvat puolestaan. Musiikissa on juuri se hienoa, että siitä pystyy nauttimaan ymmärtämättä sanaakaan. Tietysti on eduksi, jos ymmärtää, mistä on puhe, niin ei vaikkapa Rammsteinin kohdalla kehu jotain biisiä herttaiseksi rakkauslauluksi, kun teksti todennäköisesti kertoo joko eläimiin sekaantumisesta tai insestistä.

Du riechts so gut ei ole aiheeltaan mieltä järkyttävä ja painajaisia aiheuttava, mutta ei tarinan kertoja kuitenkaan kaikkein tervejärkisimmältä ja tasapainoisimmilta vaikuta. Tiedä sitten, millainen saalistaja biisissä on kyseessä, mutta kyllä auringonvalon aiheuttama hämmennys, vahva hajuaisti ja verenhimo voisivat viitata johonkin yliluonnolliseen, kuten vampyyriin tai ihmissuteen. Tulkinta on kuulijan mielikuvituksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.