keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Frozen - huurteinen seikkailu (2013)

Ohjaus: Chris Buck, Jennifer Lee
Käsikirjoitus: Chris Buck, Jennifer Lee, Shane Morris
   Idea lähtöisin H.C. Andersenin Lumikuningatar-sadusta.

Tuottajat: Peter Del Vecho, John Lasseter
Sävellys: Christophe Beck
Pääosissa: Anna (aikuisena: Kristen Bell/Saara Aalto), Elsa (aikuisena: Idina Menzel/Katja Sirkiä), Hans (Santiano Fontana/Tuukka Leppänen), Kristoff (aikuisena: Jonathan Groff/Axl Smith), lumiukko Olaf (Josh Gad/Tero Koponen)
Ensi-ilta Suomessa: 20.12.2013

Frozen - huurteinen seikkailu on Disneyn 53. animaatioelokuva, jonka idea on lähtöisin H.C. Andersenin Lumikuningatar-sadusta.

Arendellen kuningattarella ja kuninkaalla on kaksi tytärtä: Elsa ja Anna. Elsa on heistä vanhempi ja hänellä on syntyjään taikavoimia, joilla hän saa luotua, muokattua ja hallittua lunta ja jäätä. Elsan vahingoitettua leikkien ohessa siskoaan, päättävät vanhemmat salata Elsan kyvyt kaikilta - myös Annalta. Niinpä Elsa joutuu elämään valheessa, salaamaan oman todellisen minänsä, kun Annan elämä on huolettomampaa. Annasta kasvaa iloisempi ja avoimempi, kun Elsa taas on hyvin varautunut.

Elsan tullessa täysi-ikäiseksi, hänet kruunataan Arendellen kuningattareksi, koska kuningaspari menehtyi aiemmin, ja maalla pitää olla hallitsija, totta kai. Kruunajaisjuhlissa Anna ihastuu prinssi Hansiin, jonka kanssa kihlautuvat. Elsa ei hyväksy kyyhkyläisten äkkirakastumista ja pikaista kihlausta, joten sisarukset riitautuvat, ja samassa yhteydessä paljastuu Elsan kauan varjelema salaisuus. Elsa pakenee häpeissään vuorille tietämättä, että jättää taakseen ikitalven valtaan joutuneen valtakunnan. Anna ei suostu luovuttamaan sisarensa suhteen ja lähteekin etsimään tätä toivoen, että saa tämän vakuuttuneeksi siitä, että kaiken voi korjata ja elämä voi palata takaisin raiteilleen.

Disneyn leffat ovat lähes poikkeuksetta laadukasta viihdettä ja jos ei tiedä, mitä katsoisi, niin Disneyn kanssa harvoin menee metsään. Samoin on Frozenin kohdalla. Elokuvan visuaalinen toteutus ja värimaailma on upea. Lumoavan talvinen tunnelma elokuvaan on luotu juuri vain kuten Disney sen osaa. Erityisen ihastunut olin Elsan luomaan jää-/lumilinnaan. Sellaisen kun näkisi oikeassa elämässä! Myös hetki, jolloin Elsa muuntuu arkikuningattaresta lumikuningattareksi on, jos nyt ei Tuhkimon muutoksen veroinen, niin lähellä sitä. Vaikka Anna on sympaattinen, voimakastahtoinen ja ihana hahmo, mutta kyllä Elsa silti on elokuvan tähti.

Elokuvan petturi paljastui hieman yllättävästä hahmosta ja pikaisella muistilokeroiden kaivelulla en muista, että vastaavaa kuviota olisi Disneyn animaatioissa ennen käytetty. Petturitkin saavat ansionsa mukaan ja kuningatar valtakuntansa.

Sivuhahmo, hölmö, Elsan luoma lumiukko Olaf oli elokuvan ainut miinuspuoli. Ainakin näin kertakatselun jälkeen kyseinen hahmo oli enemmän ärsyttävä kuin söpö. Melkeinpä tqarina olisi toiminut paremmin ilman Olafia, sillä kivipeikot ajoivat sivuhahmoroolinsa huomattavasti paremmin ja heitä olisi mielellään katsellut enemmänkin. Olivat sen verran veikeitä veijareita.


Olen katsonut Olipa kerran (Once upon a time) -sarjaa ennen Frozenia, joten nyt muutamat sarjan yksityiskohdat aukenivat paremmin, koska valkeni, mikä on ollut alkuperäinen tarina. Täytyy sanoa, että kuten muutkin hahmot, myös Frozen ujutettiin tyylikkäästi tv-sarjan muihin kuvioihin. Tuntuu, että sarja on niin täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia, että uusia ahaa-elämyksiä tulee tämän tästä. Kunhan vain käsikirjoittajat eivät pilaa vielä toistaiseksi edelleen loistavasti toimivaa konseptia.


Frozen oli ehdottomasti katsomisen arvoinen, mutta pidän kuitenkin Olipa kerran -sarjan juonikuvioista enemmän. Omalla kohdallani veikkailen, että Frozen kuuluu siihen kategoriaan, joka vaatii useamman katselukerran, jotta elokuva paranee/siihen tottuu. Vanhoista piirretyistä esim. Aristokatit oli tämmöinen. Katsoin sen varmaankin viitisen kertaa ennen kuin aloin tykkäämään siitä oikeasti. Ei siinä varsinaisesti mitään vikaa ollut, mutta ensimmäisiä kertoja sitä katsoessani, se oli mielestäni aika tylsä leffa. Frozen ei tosiaankaan ollut tylsä, mutta se suurin taian roihu jäi vielä kipinäasteelle, mutta uskon, että se vielä suurenee, kunhan aikani loitsin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.