lauantai 17. lokakuuta 2015

Waltteri Torikka: Sydän (2015)

Waltteri Torikan Sydän-albumi julkaistiin 16.10.2015.

Josh Grobanin You raise me up on upea biisi, klassikko, joskin jopa kyllästymiseen asti coveroitu. Waltteri laulaa biisin suomenkielisenä: Kuin taivaisiin. Olen ollut aika kyllästynyt biisiin, mutta aina välillä jostain pulpahtaa joku, joka herättää biisin uuteen eloon. Yksi näistä artisteista oli Chris Mann. Ja nyt Waltteri. Etenkin kahden ja puolen minuutin kohdilla alkava biisin nostatus todella meni syvälle sisimpään. Oli pakko sulkea silmät ja lipua Waltterin äänen saattelemana korkealle vuorelle kurkottelemaan kohti valkoisena lipuvia pilviä ja maailmankaikkeutta.

Albumilla on myös tulkinta Erinin Vanha sydän -kappaleesta. Vaikken Erinin musiikkia jaksa kuunnella aktiivisesti, hänen molemmilta levyiltään löytyy todella raikkaita ja upeita biisejä. Vanha sydän on ehdottomasti yksi niistä. Nyt Waltteri ottaa biisin täysin omakseen todella vahvalla ja sielukkaalla tavalla.

Seuraavana vuorossa on Ultra Bran Minä suojelen sinua kaikelta. Inhoan Ultra Brata melkein yhtä paljon kuin Antti Tuiskua tai Chisua. Waltterin kyvyistä tulkita ei ole mitään epäilystä eikä taustalla soittavien soittajien taidoista, mutta kun en ikinä ole päässyt sisälle UB:n biisien sanoihin, niin en vain saa tästä nytkään mitään irti. (Mainittakoon, että n. kohdassa 2:33 alkava instrumentaaliosuus on huikea.)

Elokuun 16. on Waltterin itsensä sanoittama ja säveltämä. Miten kauniit ja koskettavat sanat. Upea, klassikkoaineista oleva melodia. Mikä tunnelma. Nyt viimeistään saa pyyhkiä kosteutta silmäkulmistaan. Seuraavaksi Waltteri voisi tehdä koko albumillisen omia biisejä. Elokuun 16. todella vetää kuulijan sanattomaksi ja pistää kuvittelemaan, miten tämä biisi soisi vaikkapa kirkossa tai Finlandia-talon salissa.

Waltteri laulaa Myrskyluodon Maijan (Stormskärs Maja) osittain ruotsiksi ja osittain suomeksi Maria Ylipään kanssa. Tässä vaiheessa albumia olen kyllä jo niin liikuttuneessa tilassa, että on melkein epäreilua vetää jonon jatkoksi Myrskyluodon Maija. Lasse Mårtensonin sävellys on ehdottomaksi yksi hienoimpia teoksia Suomen musiikkihistoriassa. Sävellys ei tarvitse edes sanoja saadakseen kuulijan liikuttumaan ja elämään sävelien kertoman tarinan jokaisella solullaan. Mutta kyllä Waltterin ja Marian yhteistulkinta tekee biisille oikeutta, aivan ehdottomasti.

Toinen duetto on Andrew Lloyd Webberin Phantom of the Opera -musikaalin All I ask of you ja duettokumppanina Saara Aalto. Nyt ei tosissaan pelata ollenkaan reilua peliä. Phantom of the Opera on yksi suurimpia suosikkejani musikaalien maailmasta ja biisit ovat jotain sellaista, joille en löydä sanoja.Tutustuin musikaaliin ensin Nighwishin Phantom of the Opera -coverin ja myöhemmin elokuvaversion kautta, ja sitten olinkin täysin menettänyt sydämeni jokaiselle musikaalin biisille ja hetkelle. Saara Aallon laulua en ole aiemmin kuullut ja hämmennyin täysin. Miten kaunis, pehmeä ja voimakas ääni hänellä onkaan. Soi upeasti yksinään ja täydentää Waltterin ääntä heidän laulaessa samaan aikaan. Äärimmäisen upea duetto klassikkobiisistä, jota niin monet ovat yrittäneet coveroida siinä juurikaan onnistumatta.

O sole mio on tehty vuonna 1898 ja sitä on muutaman kerran ehditty muutaman artistin toimesta laulaa. Olen joskus kuunnellut kappaletta Luciano Pavarottin laulamana, vaikken juuri tämäntyylistä musiikkia usein kuuntelekaan. Nyt on Waltterin vuoro ottaa kappale haltuunsa, ja sen hän totisesti tekee. Huikea tulkinta, jälleen kerran.

Mikä onni, että Waltteri osallistui Tähdet, tähdet -ohjelmaan ja sai siitä pontta julkaista tämän albumin. En oikeastaan seuraa oopperatähtien tekemisiä, mutta uskaltaisin väittää, että kovin usein he eivät albumeita julkaise. Korjatkaa, jos olen väärässä. Näin vahvaa tulkintaa kuunnellessa miettii, että tällaista voisi kuunnella useammankin, etenkin, kun albumille on valittu monipuolinen kattaus erityylisiä biisejä sen sijaan, että oltaisiin laulettu vain ja ainoastaan oopperaa. On nautinto kuunnella musiikkia, jossa laulaja oikeasti osaa laulaa. Waltterilla on voimakas, persoonallinen ja kauniisti soiva ääni, jota kuuntelee enemmän kuin mielellään. Hän luo kappaleisiin sielun, joka koskettaa kuulijan sisintä. Taustoja soittaa lahjakas Jyväskylän Sinfonia -orkesteri kapellimestari Ville Matvejeffin johdolla. He tuovat soitollaan kappaleisiin lumoavana soivaa mahtipontisuutta ja sinfoniaorkestereiden soittoa on aina ilo kuunnella, kun se tehdään huolella. Sydän-levyn jokainen hetki ja yksityiskohta tuntuu tulevan suoraan sydämestä. Puhdasta, kaunista musiikkia. Olen lumoutunut.

Kuuntele: Elokuun 16., All I ask of you, Myskyluodon Maija
Skippaa: Minä suojelen sinua kaikelta

2 kommenttia:

  1. Itsekin ihastuin biiseihin Elokuun 16. ja All I Ask Of You. Aikaisemmin en pitänyt Minä suojelen sinua kaikelta -kappaleesta, mutta täytyy sanoa, että mielestäni Waltterin tulkitsemana se on ihan mahtava.

    VastaaPoista
  2. Waltterin versioimana Minä suojelen sinua kaikelta on kyllä ehdottomasti paras veto kyseisestä biisistä. Uskoisin, että tässä lisääntyvien kuuntelukertojen myötä biisiä pystyy kuuntelemaan ajattelematta, että se on alunperin Ultra Bran biisi. Nyt on melkeinpä "pakko" antaa biisille mahdollisuus, koska Waltteri vetää sen niin hienosti. Kuten kaikki muutkin albumin biisit. :)

    VastaaPoista

.