tiistai 27. lokakuuta 2015

Anna-Leena Härkönen: Kaikki oikein (2014)

Anna-Leena Härkösen Kaikki oikein kertoo yhden parin tarinan siitä, kun sanotaan, että kaikki suomalaiset haluavat voittaa lotossa, mutta kukaan ei halua olla lottovoittaja. Eevi Puttonen pelaa salaa mieheltään Kari Puttoselta lottoa, koska on kyllästynyt köyhän elämään ja vastoinkäymisiin. Kuten niin moni meistä, hänkin haluaa antaa itselleen edes hetkeksi epätodennäköistä toivoa siitä, että ehkä tällä kertaa lottovoitto osuu omalle kohdalle ja koko elämä muuttuu täydelliseksi. Kaikki ongelmathan tunnetusti katoavat, kun vain rahaa on riittävästi. Onni potkaisee Puttosia seitsemän oikein -rivin muodossa. Tunteet ailahtelevat onnesta epäuskoon ja epäilykseen siitä, uskaltaako sitä edes ajatella voittoa ennen kuin rahat ovat tilillä. Jos vaikka joku ottaa ne pois, kun liikaa intoilee etukäteen. "Joku" voi vielä rangaista siitä, että hehkuttaa onneaan liian aikaisin tai liian julkisesti. Esimerksiksi monet pettymykset ovat voineet opettaa liikaankin varovaisuuteen ja siksi yrittää mahdollisimman pitkään huijata aivoja, etteivät ne liikaa innostuisi, ettei mahdollinen pettymys olisi niin suuri.

Puttosen pariskunta käy Veikkauksessa ja tekninen puoli saadaan kuntoon, odotellaan vielä ja sitten rahat ovat tilillä valmiina käytettäväksi. Kuten muissakin kirjoissa, myös tässä Härkönen osuu asian ja ihmismielen ytimeen. Monta vuotta ollaan toivottu rahaa ja kun sitä on, ei maltti täysin pysy käsissä yrittämisestä huolimatta. Helppoahan se on köyhänä suunnitella, miten lottovoittorahan käyttää, mutta äkillinen rikastuminen pistää aivot sekaisin, niin hyvät suunnitelmat hukkuvat muiden ajatusten myllertäessä. Ei tarviste enää katsoa hintalappuja, ei miettiä, voiko jotain tehdä, koska se maksaa niin ja niin paljon. Tottahan rahan tuoma helppous tuo elämään uudenlaisia ongelmia ja pistää Puttosten parisuhteen koetukselle. Mikä menikään pieleen, eikö ongelmien pitänyt olla historiaa siinä vaiheessa, kun tilillä on rahaa vaikka takan sytykkeiksi?

Erityisesti Karin alkoholinkäyttö on ollut reipasta jo ennen voittoa, ja voiton myötä se lisääntyy. Täytyyhän sitä nyt juhlajuomaa olla vaikka joka päivälle. Kerranhan sitä vain voitetaan. Ja toisaalta, kun tulee vastoinkäymisiä, voi jälleen poiketa Alkon kautta.

Ihmisestä tulee lähes kuolematon, kun hän voittaa lotossa, koska maalliset huolet katoavat rahan myötä. Sen myötä myös kuolevaisuus ja tämä ilmenee erityisesti Karin, mutta myös Eevin, käytöksessä. Samaan aikaan, kun Eevi huomauttelee Karille tämän juomisesta, kallistuu Eevinkin lasi ihan kiitettävästi. Itselleni jäi sellainen kuva, että hänenkin alkoholinkäyttönsä alkoi lähennellä huolestuttavia rajoja, kun melkein joka tilanteessa oli lasi kourassa, oltiin sitten kotona tai ulkona. Sitä ei toki samaan tapaan korostettu kuin Karin juomista ja Eevin käyttäytyminen pysyi enemmän aisoissa, mutta eipä Eevinkään juominen normaalia huvijuomista ollut.

Kaikki oikein oli tuttua purevaa ja asian ytimeen osuvaa Härköstä. Pidän Härkösen tavasta kirjottaa toisaalta hyvin selkeästi, mutta äärimmäisen koukuttavasti. Hänen hahmonsa ovat aina persoonia, ja osa heistä osaa ärsyttääkin hyvällä tavalla. Hän kehittelee juonen sujuvasti ja mukana on riittävästi käänteitä, jolloinka ei sorruta liian realistisen arkipäiväiseen sepustukseen. Kaikki oikein on uskottava kuvaus siitä, mitä varmasti monelle pienituloiselle tulisi käymään lottovoiton yhteydessä. Toki joukkoon mahtuu varmasti järkeviä ja langat käsissään pitäviä ihmisiä, mutta olisihan se ihme, jos ei edes vähän menisi pää sekaisin. Vaikka sitä itsekin puhuu, mitä sitten tekee, kun tulee lottovoitto, niin enempi se on vain puhetta, koska voiton todennäköisyys tietysti on pieni (ja pitäisi toki aktiivisesti lototakin). Kirja herätteli ajattelemaan, että ei lottovoittoon voi koskaan täysin varautua. Vaikka on suunnitelmat ja kaikki, niin aina siinä hetkessä tapahtuu jotain sellaista, joka sekoittaa ihmisen pään ja hyvät suunnitelmat valuvat helposti unohduksiin.
Kaikki oikein oli todella mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä teos, jota olen pitkään harkinnut lukevani, kunhan saan sen käsiini. Kun sain, niin luin melkeinpä yhdellä istumalla.

Lukuhaasteen kohta 23.: kirja, jonka pystyt lukemaan päivässä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.