perjantai 7. elokuuta 2015

TOP 20 PMMP:n parasta biisiä, #4: Mummola

Kovemmat kädet -albumin (2005) Mummola (san. Paula ja Mira) voisi nimensä perusteella olla jotain tunnelmoivaa, maalaisromanttista pop-biiseilyä. Jos kyseessä ei olisi PMMP. Yhtye osaa yllättää ja tehdä taidolla biisejä monipuolisista aiheista menemättä sieltä, mistä aita on matalin. Lähestymistavat ovat persoonallisia ja överitkin vedetään reilusti. Sanojen lisäksi suuri merkitys on sävellystyöllä, joka tuo aina viimeisen silauksen biisin tunnelmaan. Mummolassakin juuri nämä kaikki eri osaset ovat juuri oikeilla kohdillaan. Biisi on kokonaisuudessaan hyvin tarttuva ja muutaman kerran kuultuaan se jääkin päähän pitkäksi aikaa pyörimään. Mummolassa on asennetta, rouheutta ja tykitystä.
.
Alkuun mielsin, että biisi kertoo ystävyydestä, jossa toisella naksahtaa. Ollaan kuin paita ja peppu, kunnes jotain menee pieleen ja sitten riidellään raivokkaasti. Toisen epäkohteliaisuus ja ymmärtämättömyys ärsyttää yli äyräiden, mutta silti jostain syystä ollaan jossain määrin tekemisissä.

Hieman myöhemmin tuli ajatus, että ehkäpä laulu kertookin vain yhdestä henkilöstä, jolla on jakautunut persoona. Kun henkilö suuttuu ja päässä naksahtaa, hänen toinen persoonansa eriytyy toisesta ja silloin peiliin katsoessa tuntuu ikävältä: "sinä olet minun kuva, minä olen sinun kuvasi, silloin sinä olet minun paskapäinen paras kaveri:" Koska samassa kropassa on kaksi persoonaa, ei toisesta pääse eroon, joten ollaan sekä parhaita kavereita että huonoina päivinä toisesta tulee se paskamainen tyyppi, joka on vittumainen ja lempiväri on musta. Myös se, että poljetaan mummolaan, jota ei ole olemassakaan, voisi viitata siihen, ettei laulun kertojalla ole kaikki palikat oikeissa rei'issä ja siksi toistelee vanhoja kaavoja ymmärtämättä, etteivät ne ole todellisia. Kyyti on suhteellisen epätasaista, kun negatiivisempi persoonallisuus pulpahtelee esiin miten sattuu, mutta laulun kertoja ei jaksa välittää: ihan sama, ihan sama. Rahalla voisi saada "tasaisempaa kyytiä" eli lääkkeitä hillitsemään persoonallisuushäiriötä, mutta ilmeisesti tyyppi ei ole aktiivisen kiinnostunut parantumaan, koska ei ole tiedossa paljonko lääkkeet maksaisi ja ymmärtää, että oma vika, kun ei ole selvittänyt. Ihan sama, ihan sama!

"Jos oisit kohtelias, hyvätapainen
jos oisit vähemmän vittumainen
tai äiti Teresan sukulainen
jos joka sanasi ois kukkapuska
jolla pois pyyhittäisiin maailman tuska
jos lempivärisi ei olisi musta
olisit vain vieras muiden joukossa, et oma itsesi
Silloin jäisin yksin, teroittaisin teräväksi teräni"Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.