keskiviikko 19. elokuuta 2015

TOP 20 PMMP:n parasta biisiä, #2: Pariterapiaa

Veden varaan -albumilta (2009) löytyy ehdottomasti kakkossijan ansaitseva Pariterapiaa (san.Paula ja Mira), joka ilmestyi sinkkunakin kesäkuussa 2009.


"Nyt sut on lomautettu, rupesit ryyppäämään
miksen vaan ollut hiljaa, pettänyt menemään
Mikään ei ikinä muuttuis
jos ei tietäis, ei suuttuis"
Kuunnellessani Veden varaan -albumia ensimmäistä kertaa, oli Pariterapiaa ensimmäinen biisi, joka nousi ylitse muiden. Sanoissa kiteytyy loistavasti parisuhteen kriisi(t), jota koitetaan ratkoa terapialla. Terapiassa ei välttämättä saada molempia osapuolia tyydyttäviä tuloksia tai hoitotoimenpiteitä, mutta koska puhuminen auttaa kaikkeen, niin pakkohan terapiastakin jotain hyötyä on olla. Vaikka yksi kerta vuodessa ei riitä ja elämä on rankkaa tasapainottoman miehen kanssa, on suhteessa jotain taistelemisen arvoista. Onko se sitten juuri syntynyt lapsi vai pitkä suhde, joka parilla on takana?

Biisin taustoissa on painostava vivahde, joka sävyttää tarinaan tunnelman siitä, että laulun kertoja istuu terapiahuoneessa sanojen kaikuessa huoneen seinistä ympäriinsä. Terapeutti hymisee vastapäätä, mutta ei ota naisosapuolta yhtä vakavasti kuin miehen. Todennäköisesti juuri keikkavetojen ansiosta miellä huoneen valaistuksen punasävytteiseksi etenkin niinä hetkinä, kun mies puhuu ja nainen kuuntelee, jopa tylsistyneenä koko touhuun. Nainen kuuntelee miehen avautumista turhautuneena, sillä ehkä naisen elämä on rankempaa, mutta hän ei marise ja ahdistu siitä yhtä helposti kuin mies.

Kerosäe koukuttaa ja jää junnamaan päähän haa-aa-aa -taustalaulujen avittamana. Toisaalta taustalla tuntuu tapahtuvan paljon, mutta ne sulautuvat yhtenäiseksi kokonaisuudeksi kuvaamaan terapiaistuntojen monimutkaisuutta ja nopea poljento puolestaan tuo mieleen tahdin, jolla rampataan terapiaan ja takaisin, terapiaan ja takaisin. Kipikipi. Kokonaisuudessaan (jälleen) erilainen, raikas ja huvittavakin biisi. 

Tässä biisissä oli useampikin kohta, joissa kuulin aivan omiani. Enpä taaskaan osannut epäillä kuulemaani vääräksi.

Ensin oikea rivi ja perässä oma versioni.
"Ei, mä en ole ruma, nyt on vain vaihe uus" -> "Enää en ole ruma, nyt on vain vaihe uus"
"Miksen vaan ollut hiljaa, pettänyt menemään" -> "Miksen vaan ollut hiljaa, heittänyt menemään."
"Nyt se tutkitutetaan, mikset sä haluu mua" -> "Nyt sen kuin kituutetaan; mikset sä haluu mua"
"Sua painaa yt-suma, lapsuus ja vanhemmuus" -> "Sua painaa yhteissuma: lapsuus ja vanhemmuus"Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.